Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителствата в ЕС удължиха с 6 месеца граничните проверки в Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствата на Европейския съюз решиха с мнозинство да удължат с 6 месеца въведените гранични проверки в Шенген заради пропуските на Гърция в охраната на външната граница.

Предложението на Европейската комисия за правно изключение от Шенгенските правила се отнася до граничния контрол срещу нелегални мигранти между австро-унгарската и австро-словенската сухопътна граница между Австрия и Германия, Германия и Дания, включително фериботните линии, между Швеция и Дания, както и границите с Норвегия.

Срещу мярката са гласували Гърция и Словения, а българското правителство се е въздържало, сочи справка на Съвета на ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Турция прие закон за отмяна на визите за държавите от шенгенската зона

Турция прие закон за отмяна на визовите ограничения за страните от шенгенската зона, който "ще влезе в сила от момента на отмяна на визите за турски граждани от страна на Европейския съюз", предаде ТАСС. С този закон Анкара предварително е..

публикувано на 03.05.16 в 13:36

Бъдещето на Шенгенската зона

Тази седмица представители на европейските институции дискутираха в ефира на "Хоризонт" бъдещето на Шенгенското гранично пространство. Радиодебатът "С или без Шенген", съвместна инициатива на БНР и Европейската радиомрежа "Евранет Плюс", даде яснота..

публикувано на 28.04.16 в 18:53

България, Румъния и Шенген - граждански дебат

Тук може да проследите наживо дебата "С или без Шенген" , организиран от радиомрежата Евранет плюс. Домакини на дебата са Българското национално радио и Румънското национално радио, модератор е Никола Миладинов, коредпондент на БНР в Брюксел. Ще..

публикувано на 19.04.16 в 13:30