Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на юни оградата по българско-турската граница ще бъде изградена и ще останат недовършени само 10 км при Малко Търново

Румяна Бъчварова: Няма проблеми в коалицията, въпреки че АБВ я напусна

Пенсионирани полицаи ще бъдат назначавани в МВР за извършване на охранителна дейност

| обновено на 13.05.16 в 14:15
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Румяна Бъчварова отказа да коментира как управляващите ще гласуват по президентското вето върху Изборния кодекс. Като вицепремиер по коалиционната политика тя заяви, че няма проблеми в коалицията, въпреки че АБВ я напусна.
Коалицията и коалиционните отношения винаги са били нелеки отговорности, не само на вицепремиера, който отговаря за тях, но и на коалиционните партньори. Всеки се чувства недостатъчно комфортно тогава, когато различни позиции трябва да се съгласуват, но опита досега показва, че колкото и да са били големи различията ни, сме намирали добри решения. Ние започнахме първия мандат със 117 депутата. Ако си спомняте, почти изкарахме един мандат.
Румяна Бъчварова предположи, че е възможно поведението на АБВ да е свързано с наближаващите президентски избори.
Това е едно от възможните обяснения за поведението на АБВ, защото нямаше конкретен повод, ако не смятаме за конкретен повод конгреса на БСП.
Бъчварова каза в кулоарите на парламента, че до края на юни оградата по българско-турската граница ще бъде изградена и ще останат недовършени само 10 км при Малко Търново. 
Тази част, която е до Малко Търново, наистина е много трудна. Трябва допълнителни просеки, отделно да се строят пътища, след това ограда. До края на юни. Това не е малко, дори и да останат известни участъци непокрити, това изключително много ще облекчи охраната на границата.
Днес правителството предостави 6 милиона и 200 хиляди лева, за да продължи изграждането на оградата.

Пенсионирани полицаи ще бъдат назначавани в МВР за извършване на охранителна дейност. Това предвижда промяна в закона за МВР, за която министър Румяна Бъчварова съобщи на парламентарния контрол. Ще се даде възможност за носене на служебно оръжие.

Съзнаваме потенциала на този ресурс, който съществува в обществото и досега не сме имали законовата възможност да привлечем такива хора. Затова предлагаме в проекта на Закона за МВР промяна, която да даде възможност за носене на служебно оръжие на тези лица и да ги насочим на позиции и постове, които са свързани с охраната. Очакваме това да бъде прието. То ще даде възможност и на много от служителите отново да се включат в изпълнение на тези функции.

Министър Бъчварова разчита и служителите на "Жандармерия" да бъдат пренасочени към подпомагане на предотвратяването на битовата престъпност.

.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!