Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американците гледаха за първи път по телевизията "Евровизия"

Снимка: АП/БТА

61-вият конкурс "Евровизия" беше предаван и в Съединените щати. В големи градове като Вашингтон и Ню Йорк бяха организирани партита за гледане на музикалното състезание. Шведското посолство в американската столица направи специален прием.

През уикенда американците за първи път можеха да гледат пряко по телевизията популярното европейско събитие. "Евровизия" беше позиционира основно като спектакъл с тонове специални ефекти и елементи на конкурс за красота. Сред изказванията по адрес на участниците можеха да се срещнат такива, които са в синхрон със стереотипите за разкрепостените европейци.

Състезанието беше излъчено по канала Лого, който е популярен сред гей обществото. Коментатори бяха известният дизайнер Карсън Кресли и комедианта Мишел Колинс. Пред потенциална аудитория от десетки милиони "Евровизия" беше описана като смесица между "Америкън Айдъл" и "Игрите на глада".

Коментаторите наблегнаха на облеклата и сексапила на участниците като правиха сравнения между певците и познати американски артисти. Относно Поли Генова, те посочиха нейната енергичност и светещите елементи от костюма й.

От няколко години Америка става все по-отворена към различните култури и въпреки етноцентрични изказвания на политици като Доналд Тръмп тук могат да се видят редица международни продукции, които се радват на успех – както британски телевизионни сериали като "Абатството Даутън" и "Шерлок", така и футболните срещи от Премиър лигата, които се излъчват по големи телевизионни канали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

За "Евровизия" - с любов... и с музикантските оценки на Преслава Пейчева и Ясен Велчев

Всички коментират "Евровизия" от онази съботна вечер, в която България се класира на поразителното 4-то място в една истинска игра на "офицери и пешки" (ако си спомняте онзи чудесен филм на и с Робърт Редфорд). И ние в сутрешното ни "Радиокафе" се..

публикувано на 16.05.16 в 14:10

Поли Генова с безпрецедентен успех на „Евровизия – 2016“

Поли Генова и нейната песен „Ако любовта беше престъпление“ (If Love Was А Crime) донесоха на България четвърто място на песенния конкурс „Евровизия – 2016“. Това е най-големият успех за страната ни в историята на конкурса. Нека припомним, че през 2007..

публикувано на 16.05.16 в 11:22

В „Музикална зона“ на 16 май: България на Евровизия през годините

Приключи тазгодишната Евровизия. С много настроение и чаровна усмивка, Поли Генова изпълни песента си „Ако любовта беше престъпление“ и се класира на четвърто място. Цяла България се гордее с успеха й, поздравления! Днес в „Музикална зона“ ще..

публикувано на 16.05.16 в 09:47

Руски политик: Русия трябва да се замисли дали да участва в "Евровизия"

Не стихват коментарите в Русия по повод "Евровизия". Към тях се присъединиха вицепремиерът Дмитрий Рогозин , който заяви, че на бъдещата проява на "Евровизия" в украинската столица би било добре следващата година Русия да изпрати като участник..

публикувано на 15.05.16 в 18:19

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Поли Генова за постигнатия успех на Евровизия

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Поли Генова за постигнатия успех на конкурса на Евровизия в Стокхолм, където тя зае престижната 4-та позиция, след представителката на Украйна Джамала и изпълнителите от Австралия и Русия.

публикувано на 15.05.16 в 14:14
Русия

Политически коментари в Москва след края на фестивала "Евровизия"

Коментарите в Москва за отминалото издание на престижния конкурс „Евровизия“ са разнопосочни, като преобладават негативните и умерените. Според руските медийни експерти, песента на техния участник в "Евровизия" Сергей Лазерев е била изборът на..

публикувано на 15.05.16 в 12:02