Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Минералният извор в Сланотрън- думи много, дела никакви

Снимка: Радио ВИДИН

Защо все говорим, че изворът във видинското село Сланотрън ще се разработи, а досега нищо не е направено? Това е темата в "Посоките на делника", а гледната точка е на народни представители, общински съветници, граждански движения и хидролози.  

По думите на Вили Лилков, народен представител от Реформаторския блок, е изготвена "пътна карта" за предварително проучване на находището на минералната вода в Сланотрън.

"Имаше среща при областния управител на Видин, на която участваха хидрологът проф. Пенчев от Минно-геоложкия университет и Величко Величков, изпълнителен директор на Националната асоциация за подземни води. Това, което се поиска от областния управител от тях, е да се направи една "пътна карта", т.е. описание на необходимите стъпки, които би трябвало Община Видин да предприеме, за да се стигне до получаването на разрешение за експлоатация, или изобщо за някакви по-директни дейности и водовземане от находището. Това находище в момента не съществува в списъка на минералните находища на МОСВ. Вчера получихме- и аз, и областният управител Момчил Станков, т.нар. пътна карта, която предвижда определени стъпки, за да може да бъде категоризирано това находище като държавно или публична общинска собственост. За да дойде инвеститор, а дори и държавата да инвестира, тя трябва да знае базовите параметри на находището и евентуално какви ще бъдат ползите от всичко това. Проучването на находищата във Видинско ще отнеме няколко месеца и дори областният управител пое ангажимент да осигури финансиране", съобщи в ефира на Радио Видин Вили Лилков.

Величко Кирилов и Красимир Михайлов (от ляво на дясно)"Когато през 1959 година разкриват двата извора, една година по-късно вече има изградени две минерални бани. Как експедитивно са могли да действат и колко време ние сега протакаме, при положение че технологиите са светлинни години напреднали. В България няма друго място, където има точно този тип вода. Разработването на минералния извор освен пряка и косвена полза може да извлече, но знаем, че за това са необходими доста усилия. Засега държавата не поема никакви сериозни ангажименти. Всичко е в ръцете на държавното управление и на общинското, като инициатор. Искаме да вярваме, че това не е поредната предизборна кампания, а едно искрено намерение от управляващите наистина да помогнат", каза единият от гостите в студиото- Красимир Михайлов от гражданско движение ДНЕС.

"Ние продължаваме да очакваме една кръгла маса по въпроса- експерти както от Видин, така и от София. Виждаме, че има някакво раздвижване и в общинското ръководство, но само с това няма да стане. Очакваме реални дела. Без помощта на държавата нищо няма да стане", коментира в студиото Величко Кирилов, общински съвет от БСП.

"Проблемът технологично е трудно решим поради изключителната сероносимост на водата. Предстои обаче среща на кмета на Видин с хидроспециалисти, строители, лекари, които да ни подскажат най-доброто решение, за да можем ние да търсим вече формалното решение на въпроса. То се състои в това, държавата и Общината да стартират съответните процедури по концесиониране на тези води и търсене на инвеститор. Искаме да направим един съвременен център за лечение. По предварителни оценки става въпрос за около 15 милиона лева", каза преди дни на пресконференция Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ.

"Информацията и познанията за потенциала на това находище са ясни и достатъчни, за да се предприеме сериозен проект за тяхното разкриване и за оползотворяване по технологии, които ще предпазят и околната среда и ще осигурят всички възможни облаги", подчерта в ефира проф. Костадин Щерев, водещ изследовател на хидрогеотермалните и балнеолечебните ресурси в България. Всъщност, последното засега проучване на находището е през 1991 година и е негово дело.

Още по темата за минералния извор в Сланотрън чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Настъпва ли Преображение за СК "Ванто-Видин"

Видинският кану-каяк е най-успешният местен спорт. Достатъчен е фактът, че 14 местни гребци са участвали в олимпийски игри. Дори и в трудните за спорта настоящи години видинската школа има цели петима национални състезатели в кану-каяка. Това лято обаче, когато е активният спортен сезон за гребците, се случи нещо неприятно за този традиционен за..

публикувано на 06.08.20 в 14:39

Отказват ли младите да работят за заплата под 1000 лева

В средата на миналия месец стана ясно, че младите кандидат-служители вече отказват работа за под 1000 лева. Това отчетоха агенциите за подбор на персонала. "Все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лева. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума."- обясни експертът по подбор на кадри Маргарита..

публикувано на 05.08.20 в 12:50

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ,..

публикувано на 04.08.20 в 14:31

Ще има ли Закон за личния фалит?

Промени в Закона за задълженията и договорите , според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, прие единодушно Парламентът на 22ри юли.  "С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият..

публикувано на 03.08.20 в 11:25
село Тополовец, Кулско

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула.  То  се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале" . Разположена е на..

публикувано на 31.07.20 в 12:30

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това..

публикувано на 30.07.20 в 15:23

Млади журналисти: Вярваме, че ако не можеш да прочетеш книгата, която искаш, я написваш

Какво се е счупило , кога , къде и защо се е счупило? Този въпрос задават създателите на " Слово 111 " - студентски проект, рожба на извънредното положение, представляващ независима медия , без цензура и пристрастия. Зад всяко велико дело стои младежка непоклатима и критична мисъл, вярват младите журналисти , стремящи се да..

обновено на 29.07.20 в 11:21