Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Управляващата коалиция ще внесе нови промени в ИК за гласуването в чужбина

| обновено на 18.05.16 в 15:52
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че трите политически формации от управляващото мнозинство ще внесат нови промени в Изборния кодекс, които да дадат възможност за откриване на още секции в чужбина. Това ще стане веднага след като  решението на парламента да отхвърли ветото на президента бъде публикувано в Държавен вестник. 

За държави, извън пределите на страната, ще има възможност да се разкрият до 35 секции във всяка една държава и заявленията, които трябва да се подадат за разкриването на тези секции, ще бъдат  не 100, а 60. Ще облекчим гласуването на български граждани и ще  ограничим струпването на много хора в изборния ден. Водени от обществения интерес, стигнахме до този консенсус.

Попитан за реакцията на президента за отхврленото вето, Цветанов каза:

Знаете, че президентът има възможност да сформира правителство, когато има политическа криза, когато има невъзможност за функционирането на българския парламент и тогава се съставя служебно правителство, в което изцяло той има пълната компетентност да го направи. В момента ние говорим за парламентарна република, за парламентарни действия, които се предприемат от парламентарните групи, само и единствено водени да подкрепяме правителството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!