Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР съдейства на разследването за причините за падането на египетския самолет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати нямат официално заключение за причините за падането на самолета на "Иджипт еър". В същото време ФБР оказва съдействие на разследването, което се провежда от Египет и Франция.

В изявление, разпространено от Белия дом, прессекретарят Джош Ърнест посочи, че Америка изпраща най-дълбоките си съболезнования на семействата и близките на пътниците и екипажа на полета, както и на страните, засегнати от трагедията. И докато руските власти говорят за вероятна "терористична атака", Ърнест засега описва случилото се като инцидент:

Към този момент не знаем със сигурност какво е причинило изчезването на полет 804. Съединените щати са готови да окажат пълна подкрепа и да помогнат с ресурси на правителствата на Египет и Франция при разследването на този инцидент.

От своя страна шефът на ФБР Джеймс Коми заяви, че Бюрото все още няма доказателства, че самолетът е бил свален умишлено.

Конгресменът Адам Шиф, демократ от Комисията по разузнаване към Камарата на представителите, каза, цитиран от АП: 

Разглеждаме записи от разузнаването, за да разберем дали имаме някакви снимки и дали имаме сигнали, които могат да разкрият разговори за подобен заговор.

Шиф допълва, че Съединените щати работят заедно с французите, за да се хвърли светлина около пътниците. Той коментира, че самолетът се е разпаднал по време на полета, но не е ясно защо. 

"Еърбъс А320" летеше вчера от Париж за Кайро с 66 души на борда, когато изчезна от радарите над Средиземно море. За издирването му се провежда международна операция. Прокуратурата в Париж също разследва причините за катастрофата като на този етап не се изключва нито една хипотеза, включително тероризъм. На борда на самолета не е имало българи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!