Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи реакции след новината, че президентът Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Снимка: БГНЕС


Първите реакции от парламента след новината, че президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че решението на президента е лично и той трябва да получи нужното признание като държавен глава:

Аз мога да кажа, че ние от политическа партия ГЕРБ оценяваме високо всичко това, което направи президентът Плевнелиев в тежкия политически период, в който имаше много тежко противопоставяне. Знаете, че това е единственият президент, който в годините на преход състави два служебни кабинета и успя да намали това противопоставяне, за да могат да бъдат проведени два извънредни парламентарни избора. Президентът Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като възможност за втори мандат. Нека все пак до някъде да търсим причина и в единствените разрушители на дясното през годините на преход - това е ДСБ в лицето на неговия председател и на всички членове на ДСБ, които се изказваха в последните няколко дни, както и предложения, които абсолютно не бяха съгласувани с президента Плевнелиев, поне от уважение към президентската институция трябваше да проведат предварителни разговори за техните политически намерения. 

Депутатът от РБ Гроздан Караджов заяви:

Решението на президента очевидно е негово. Предлагаме своята подкрепа безусловно и без да сме влизали в пазарлъци с него. По почтен начин да се застане зад някого и да му се даде подкрепа и да се потърси неговата следваща стъпка няма.

Според Румен Петков от АБВ решението му е логично и е продиктувано от средите на ГЕРБ: 

Решението е оправдано, обяснимо. Не мисля, че буди изненада, не мисля, че сварва партия ГЕРБ неподготвена, напротив, няколко месеца вече лидерите на ГЕРБ обясняват, че търсят кандидат за президент с всички специфики, изключващи господин Плевнелиев. Той постъпи достойно. Така трябваше да направи. Може би закъсня и сега изглежда малко като изпъден и разбира се, очерта провала на половината от РБ, каквото и да значи това, както и неспособността им да направят сериозен анализ на политическите ресурси, с които разполагат те самите.

Депутатът Четин Казак от ДПС определи хода на президента като изненадващ:

Сега е преценил, че по-рано трябва да обяви това свое намерение, това сдвое решение. Това е резултат от трезва преценка за шансовете, за обстоятелствата, за подкрепата, на която би могъл да разчита на предстоящите президентски избори, така поне се изяснява картината. Един от основните потенциални кандидати в момента дава ясен сигнал, че няма да участва, така че това открива пътят за другите кандидатури.

Четин Казак отрече, че Плевнелиев се е отказал от участие в предизборната надпревара заради отказана подкрепа от страна на ДПС:

Председателят на БСП Корнелия Нинова определи хода на президента като логичен:

Изглежда е разбрал, че няма обществена и политическа подкрепа за втори мандат, а и той не беше за тази работа човек. Вместо да обединява, много често разделяше нацията, като вземаше позиция на една или друга страна. Водеше едностранна и дебалансирана външна политика, която създаде опасности за националната сигурност в определени моменти. Това е най-социално нечувствителният президент на България. Нито веднъж не оспори закони, не наложи вето на закони, които отнемаха права – здравната реформа, образователната реформа, пенсионната реформа. Налагаше вето на закони, чрез което защитаваше лобистки и частни интереси, като Закона за търговските вериги.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт нарече добра новина решението на Росен Плевнелиев:

Пореден безличен президент на България си заминава. Той не е човек, който може да поеме сериозни натоварвания, негативни атаки и прочие. Добре си е обезпечил бъдещето.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!