Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клинтън намалява преднината си в хипотетична битка с очаквания кандидат на републиканците Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според последно национално проучване на Ен Би Си Нюз и "Уол Стрийт Джърнъл", вероятният кандидат на демократите за президентските избори в Съединените щати Хилъри Клинтън намалява преднината си в хипотетична битка с очаквания кандидат на републиканците Доналд Тръмп.

Само преди месец Клинтън водеше убедително с 11 процента пред Тръмп, а новата анкета показва, че 46 процента от регистрираните гласоподаватели биха гласували за нея, а 43 за Доналд Тръмп. Разликата от три процента, която е в рамките на статистическата грешка, е тревожна за лагера на вероятнaта номинация на демократите. Анализатори посочват и факта, че и двамата кандидата имат висок процент на негативно отношение. 54 процента са негативно настроени към Клинтън, а 58 към Тръмп. Според коментатори подобни високи отрицателни показатели се случват за първи път.

В същото време според допитването на Ен Би Си Нюз и Уол Стрийт Джърнъл при хипотетична битка на същинските избори през ноември Бърни Сандърс – Доналд Тръмп, Сандърс води с 15 процента.

Сенаторът от Върмонт математически няма как да получи номинацията на демократите, заради недостиг на делегати, но той  все още се състезава. Сандърс е предпочитан до голяма степен и от независимите избиратели, които както изглежда могат да се превърнат в накланящите везните при определяне наследника на Барак Обама. Не е ясно при липсата на Сандърс в бюлетината какъв ще бъде техният ход, както и какви ще са предпочитанията на все още нерешилите.

Кампанията продължава като посланието от Клинтън e, че е Тръмп няма никаква субстанция, докато милиардерът от своя страна засега залага на коментарите, че бившият държавен секретар не е квалифицирана за поста държавен глава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!