Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици се преклониха пред жертвите на тоталитаризма край Белене

| обновено на 28.05.16 в 15:20
Снимка: Латинка Светозарова

Президентът Росен Плевнелиев присъства на 27-то национално поклонение на остров Персин, край Белене, в памет на жертвите на тоталитарните режими на XX век. 

Стотици хора от цялата страна участват в церемониите. Много от тях са наследници и близки на концлагеристи. Поклонението започна с песни, стихове и спомени за свободата. Мотото на тазгодишното поклонение е "Песента на свободата". По инициатива на Културен център "Евгени Босилков"-Белене, е подредена изложба от шаржове на лагериста Петър Байчев. Портрети на хора, били в лагерите - българи, македонци, сърби, белогвардейци, са намерени в тетрадка от сина Веселин Байчев и предоставени на културния център за тази изложба.

В словото си президентът Росен Плевнелиев  отбеляза, че българското общество силно желае да погледне и тръгне напред, като подчерта, че това е възможно само ако стъпим на здравите основи на  единението и помирението. За първи път в ритуала участваха и български гвардейци. 

Росен Плевнелиев призова: 

Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина до край, за да знаят младите, да знаят и да помнят. Защото истината обединява. Манипулациите разделят.

Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината .

По думите му, престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани по подобаващ начин, а репресираните не получиха справедливост. Напротив, днес тоталитарният режим е нормализиран, а истината -  удобно и успешно подменена", заяви президентът



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Росен Плевнелиев

Президентът ще участва в поклонението на остров Персин

Президентът  Росен Плевнелиев ще участва в 27-то Национално поклонение на остров Персин за жертвите на тоталитарните режими през XX век. Поклонението на Втори обект на острова край град Белене е под мотото "Песента на свободата" и започва в 11.00 часа...

публикувано на 28.05.16 в 09:16