Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се използват спортни обекти за милиони

Снимка: Радио ВИДИН

Има ли кой да използва новоизградените спортни съоръжения с европейски средства за милиони в малките общини Белоградчик, Ново село и Ружинци? Отговорите потърсихме от кметовете и жителите на тези общини.

Спортният комплекс в Белоградчик, който включва реновираният стадион с козирка, тренировъчно игрище, спортна площадка тип "балон" и новата спортна зала, бе официално открит на 24 септември 2015 година. Съоръженията струват над 4 милиона лева. Как жителите на града гледат на тази придобивка?

"Ползват се. Ритаме на игрището под стадиона, ползваме и залата, когато има волейбол. Ходим да гледаме... Ползва се спортната зала, даже и от училището, когато има спортни дни. Много добре, че я направиха, защото има къде да се тренира... Ползваме игрищата веднъж седмично. Трябва да са отключени постоянно, все пак това е за хората от града... За мен е добре, че направено, това е едно постижение. Отдавна мечтаем за такава зала... Това е хубава придобивка за нашия град...", казаха жители на Белоградчик.

Спортният комплекс е за над 4 милиона и 300 хиляди лева. Хората в града 30 години чакат завършването на спортната зала.

Снимка"Ние не направихме самоцелно тази инвестиция. Направихме го по най-ефективния и необходимия начин", каза кметът на Белоградчик Борис Николов и обясни, че спортните обекти се използват. Вече има проведен международен турнир по канадска борба в спортната зала, мотокрос, а на 17, 18 и 19 юни предстои международен турнир по бадминтон. Водят се разговори за провеждането на републикански първенства и подготовка на национални отбори. Над 40 деца три пъти седмично тренират бадминтон.

"Нали целта е тези инвестиции да се правят, за да се създават условия за младото поколение. Това влияе и върху миграционните процеси. Ще ни струва скъпо, ще дофинансираме, но това е смисъла на една общинска администрация- да създава условията за това поколение", допълни кметът на Белоградчик.

Общината ще работи и в посока организиране на национални състезания, лагери и концерти, за да идват допълнителни приходи, които да облекчават издръжката.

В община Ружинци за близо 6 милиона лева са изградена два стадиона- в общинския център и в Дреновец. Проектите са одобрени по време на мандата на предишния кмет, построени са, но още не са официално открити.

"Идват, ученици повечето, с рейсове ги докарват, по всяко време. Футболното игрище ползват. Отначало идваха с водоноска и поливаха дръвчетата. Имаше катинар преди, сега е отключено. Не ни е требвало това. Не беше много уместно... Ползва се стадиона... Ползва се от деца. По принцип е затворено, под ключ е. Само когато има състезания се отваря. За мен специално е добре, че има такъв стадион", смятат жители на Ружинци.

Още в петък започна почистването на стадиона и косенето на тревата в озеленените площи.

СнимкаСтроителството на двата стадиона е приключило на 24 декември миналата година. Има обаче открити пропуски, които предстои да бъдат остранени до 11 юни. Стадионите са със съблекални, бани, тоалетни за отборите и съдиите, зала за пресконференция, с помещения за борба. Има ли кой да ползва спортните обекти?

"Заложено е обаче не да има тепих, а да има балатум. А върху балатума никой не може да спортува. Свързах се с моите приятели от Белоградчик, те ми съдействаха и започнахме тренировки по джудо и самбо на стадиона в село Ружинци. Взехме от училището дюшеци, защото те нямат физкултурен салон и няма къде да ги ползват. В момента имаме 14 момичета, записани да тренират джудо. Имам идея да развия и спорта вдигане на тежести в Дреновец, в другата зала", каза кметът на общината Александър Александров.

Оказва се, че във Видинска област няма спортен клуб по вдигане на тежести. Собствениците на закрития преди години клуб са обещали на кмета да му предоставят правата. Все още няма щанги и подиум, които да бъдат използвани. Стадионите ползват трите детски отбора, предстои регистрирането и на мъжки футболен клуб в Дреновец, който да заиграе от есента.

На стадионите са проведени няколко приятелски срещи, ползват се и от други футболни клубове.

"Ние заделяме средства и работна ръка. Нямаме право да събираме приходи за период от 5 години. Дори и от тези мачове, които проведохме тук, не сме получили нищо. Децата имат желание да спортуват. Не заслужават ли да имат хубави терени? Заслужават, разбира се", допълни кметът на Ружинци.

СнимкаОбщина с по-малко от три хиляди жители е с нов спортен комплекс за близо 6 милиона лева
. Инвестицията в Ново село е с европейски средства, а спортната база на площ от 39 декара беше открита в средата на май. Сега на общината остава грижата за поддръжката й. За първите пет години няма да има приходи от спортна дейност. Според кмета на Ново село Георги Стоенелов спортният комплекс ще се ползва не само от жителите на общината:

"Не вярвахме, че такава инвестиция може да се вкара в една малка община като Ново село. И аз се гордея с този комплекс, защото това е може би единственият спортен комплекс на територията на Северозападна България, който е комплекс от различен вид услуги."

Общинският съвет е гласувал 68 000 лева за поддържане на спортния комплекс.

Достъпът до новите спортни съоръжения е за всички и мнозина се възползват от тази възможност. Освен децата, които тренираха на футболния терен, на игрищата за тенис и баскетбол имаше възрастни, които спортуват в свободното си време.

"Ние сме от друго село от същата община и редовно ползваме тенис корта. Удобно е много. Най-вече ни е безплатно и спортуваме с удоволствие... Радвам се на това спортно съоръжение, което ми дава възможност да си упражнявам хобито- баскетбол... На нас ни харесва тук и идваме да си играем...", казаха пред Анжела Каменова жители на община Ново село.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00