Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бебе и дете на 9 години са били оставени часове без надзор пред игрална зала в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Осеммесечно бебе и дете на 9 години са били оставени часове без надзор пред игрална зала в Благоевград, в която майка им е играела хазарт. Случаят се разследва от полицията и отдел "Закрила на детето". 

Сигналът за безпризорни деца, които чакали майка си пред входа на казино, е подаден от възрастни хора, които твърдят, че това се случва от няколко дни. Полицията е извела  майката от игралната зала и заедно с децата тя е отведена в отдел "Закрила на детето“.

По време на работата по случая са ангажирани здравни и образователни медиатори, занимаващи се с проблемни казуси в ромската махала на Благоевград. Майката е позната на социалните служители. Тя има пет деца, като по-големите са дадени за отглеждане в семейството на родителите ѝ. Другите две деца на 9 и 10 години са настанени в Дома за деца, лишени от родителска грижа на седмичен режим на престой, а за осеммесечното бебе се грижи майката. След проведените разговори експертите от отдела "Закрила на детето" са решили засега бебето да остане при майка си.

Аргументите са: Проведен е разговор с личния лекар. Той каза, че констатира добри грижи за детето. Майката е привързана към детето. Категорично е несъгласна за настаняване извън семейството.

Ръководителят на отдела "Закрила на детето“ Емилия Маникатова заяви, че поведението на майката ще се наблюдава ежедневно от медиаторите в ромската махала, както и ще се анализира нейната зависимост от хазартни залагания:

При един последващ инцидент от подобен род - оставяне на детето без надзор, ще бъдат предприети по-крайни мерки и извеждане на детето от семейната среда.

Деветгодишното момченце, което се е грижело за бебето, докато майката играе хазарт, е върнато в дома за деца, лишени от родителска грижа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!