Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитници на животните в САЩ протестират заради смъртта на горила в зоопарка в Синсинати

Горила
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Защитници на правата на животните продължават протестите си заради смъртта на горила в зоопарка в Синсинати, щата Охайо. Горилата беше убита от властите след като хвана дете, попаднало отвъд загражденията.

Част от видео от инцидента, който се случи в събота, показва как малко дете попаднало зад загражденията е повлечено от 17 годишната мъжка горила Харамбе, която експерти описват като около шест пъти по-силна от човек. Според служители на зоопарка до застрелване на Харамбе се стига от опасения за сигурността на детето. Семейството на четири годишното момче благодари на служителите за "бързата реакция" и посочи, че детето се чувства добре.

Случаят доведе до остра критика от природозащитници. До края на вчерашния ден около 140 хиляди се подписаха в онлайн петиция, в която се настоява да се потърси отговорност за смъртта на Харамбе, но властите коментират, че нямат намерения да повдигат обвинения, защото не смятат, че е извършено престъпление.

От зоопарка защитиха действията по време на обезпокоителнителната случка. Директорът Тейн Мейнард приложи аргумента, че горилата е била раздразнена и е наранявала четиригодишното. Той допълни, че приматът е нямал намерение "да изяде" момчето, но е бил дезориентиран и не е искал да го пусне. Напрежението се е покачило и от писъците на тълпата. Според експерти използването на транквиланти не е било вариант заради бавното им действие.

От организацията за етично отношението към животните разкритикуваха зоологическата градина за липсата на допълнителна ограда на мястото и в същото време заявиха, че горилата най-вероятно инстинктивно е искала да положи грижи за момчето.

Междувременно  група хора организираха бдение, а в социалните мрежи една от популярните теми беше "Справедливост за Харамбе".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!