Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Синсинати, Охайо, разследва случая с местния зоопарк, при който служители застреляха горила

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Синсинати, щата Охайо, започна разследване на случая с местния зоопарк, при който служители застреляха горила, след като малко момче попадна зад загражденията и бе повлечено от примата. Междувременно, семейството на детето прикани изпратилите дарения към тях да ги пренасочат към зоопарка.

Разследването се опитва да установи дали семейството е допринесло за инцидента. Действията на служителите в зоологическата градина няма да се разследват.

Случаят породи в общественото пространство призиви за повдигане на обвинения за небрежност спрямо семейството. Имаше и критики спрямо зоопарка както за решението им да използват смъртоносна сила, така и за липсата на по-сигурни заграждения.

В същото време фамилията на детето заяви, че тези, които им изпращат дарения, е по-добре да дарят средствата на зоологическата градина в памет на горилата Харамбе.

Някои ни предложиха парични средства, които не желаем и няма да приемем. Ако някой иска да направи подарък, предлагаме да направите дарение на зоопарка в Синсинати в памет на Харамбе.

В изявлението се добавя, че момчето е било прегледано от доктор и е все така добре.

В събота детето попадна зад огражденията и се изправи лице в лице със 17-годишната мъжка горила. Разпространено видео показва как поведението на горилата преминава от галене на детето до влаченето му по повърхността на водата в малък ров. По-късно стана ясно, че служители на зоопарка са се опитали да примамят примата да се отдалечи от детето, но не са успели. Тогава те са решили да застрелят фатално животното.

Според свидетели, цитирани в полицейски доклад, горилата е действала все едно е бранила момчето, но е станала раздразнителна, след като са се чули писъци от тълпата. В документа е коригирано и предишно твърдение, че детето е било на четири години – пояснява се, че то е на три.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!