Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще проведе вътрешнопартийно допитване за президентския вот

Партията предлага налагане на мораториум върху изборните правила

| обновено на 04.06.16 в 15:30

БСП взе решение за провеждане на вътрешнопартийно допитване за президентските избори. На заседанието на Националния съвет на партията бяха одобрени и въпросите за допитването.

В периода между и 27 юни и 3 юли, социалистите от цялата страна ще отговорят на въпросите, по какъв начин БСП да участва на предстоящите президентски избори - самостоятелно или в коалиция, както и с кои партии е допустимо да преговарят за издигане на общи кандидати за президент и вицепрезидент. АБВ, АТАКА, ВМРО, ДВИЖЕНИЕ 21, ДПС, НФСБ или други партии и организации. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви: 

Ние сме за това, народът да си казва мнението чрез референдуми. И това е най-важният глас при вземането на решенията в политиката. И след като ние смятаме така на държавно ниво, на нас най-много ни отива  да дадем този пример във вътрешно партиен план. Членовете на партията да казват, какво ще правим оттук-нататък. Така, че да изведем от тази наша партийна кампания голямо и държавническото. БСП е партията, която ще слуша народа

БСП предлага налагане на мораториум върху изборните правила, докато по тях не се произнесе Конституционният съд и докато не мине общонационалният референдум.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви:

Моля за вашето решение парламентарната група да внесе предложение за замразяване на всички промени, докато не се произнесат народа и Конституционния съд и за изтегляне на внесените от нас законодателни предложения. Народът и държавността стоят над всичко и никакъв тясно партиен интерес не може да промени това. БСП е отговорна партия, която държи на спазването на принципите на Конституцията и на слушането на гласа на хората.

На заседанието на Националния съвет Нинова коментира, че политическата нестабилност се задълбочава и след разпадането на парламентарната група на БДЦ ще се формират плаващи парламентарни мнозинства. БСП ще инициира общи опозиционни действия с други партии и обществени организации срещу управлението на ГЕРБ. 

Очаква се на пленума да бъде приет пакет от антимонополни закони, както и позиция на социалистите по изборното законодателство, също така и бъде утвърден и съставът на националния предизборен щаб на БСП. Място в щаба вероятно ще получат депутатите Кирил Добрев и Красимир Янков, които в тясното партийно ръководство поеха организационната дейност с партийните структури, както и Костадин Паскалев и социологът Юрий Асланов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!