Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменят забраната за движение на тежкотоварни камиони при температури над 35 градуса

Забраната за движение на тежкотоварни камиони при температури над 35 градуса ще бъде отменена, а спирането на тировете в почивните дни силно се редуцира. За това се споразумяха на работна среща представители на Съюза на българските транспортни работници, Агенция "Пътна инфраструктура“и КАТ-Пътна полиция. 

Срещата беше проведена по покана на шофьорите на тежкотоварни камиони и беше по повод основните им искания, които бяха записани в протестна декларация, изпратена преди седмица до ресорните министерства, премиера и омбудсмана на България. Заповедта на АПИ за температурните забрани през лятото отпада напълно, а спирането на камионите през почивните и празнични дни ще бъде редуцирано, заяви заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работници Александър Стамболийски:

Споразумението между нас, КАТ и Агенция "Пътна инфраструктура“ за значително намаляване на забраните и всъщност регламентирането им в посока на движение на трафика, евентуално можгат да бъдат спирани тежкотоварните автомибили. По същия начин и в неделя на влизане в големите градове ще бъдат спирани, а голяма част от пътищата на страната биват унищожавани изцяло от такава забрана, автомагистралите и част от първокласната пътна мрежа също, въпреки че в уастъците с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия ще остане да важи забраната.

Още за следващата година ще бъде изготвен годишен календар за дните и часовете, в които ще бъдат спирани камионите, както и пътна карта за него, допълни Стамболийски.  От Съюза на шофьорите подготвят предложения за оптимизиране на работата на институциите, които извършват контрола на граничните пунктове. До месец те ще бъдат готови и предстоят разговори с ГД "Гранична полиция“ и Агенция "Митници". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!