Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда в Плевен започва засилени проверки в селското стопанство

Засилени проверки в сектор "Строителство” и в селското стопанство започват от Инспекцията по труда в Плевен. Под специално внимание ще са фирмите, които извършват саниране на блокове по Националната програма. Най-често работници без трудови договори се наемат в селското стопанство. От началото на годината са издадени наказателни постановления за над 27 хиляди лева.

От началото на годината в област Плевен са сключени 700 еднодневни трудови договора за ръчно засаждане, окопаване и прибиране на зеленчуци, плодове, лавандула. Това съобщи Борис Петков, директор на Инспекцията по труда. Той каза, че има и рискове:

Наемането на хора без трудови договори, както и по осигуряване на здравето и безопасността на тези хора. Втора година работим с тези договори. Следвали сме целия процес, но силно казано е, че се губи много време при попълване на договора. Не е точно така. Явно има и други интереси тук. Технологийката е много простичка. Отиват, плащат в НАП изискуемата сума за осигуровките, представят при нас документите. Ние същия ден или ако са много бройки - най-късно на другия ден, разпечатваме договорите, които земеделските производители ще приемат. Остава да се попълни едно име на човек. Нещата се канализираха и мисля, че няма кой знае какви проблеми. Точно еднодневните договори не спират социалните плащания и всичко това, което се получава допълнително. Те са изключително удобни и за такива хора, и за работодателите.

За работодатели, които са наели работници без трудов договор, санкцията е от 1 500 до 15 000 лева за всяко установено нарушение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!