Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открадната е част от изграждащата се ограда на границата ни с Турция

| обновено на 06.06.16 в 14:48
Снимка: Добромир Видев

Металните конструкции, предназначени за строителството на оградата с Турция, са откраднати от стопански двор на свиленградското село Маточина. 20-те панела тежат около 2 тона и са на стойност от 40 хиляди лева. Тези пари ще бъдат за сметка на собственика на фирма "Металик - Иван Михайлов" от Пловдив.

Фирмата му е избрана да строи съоръжението без конкурс от тогавашния управител на Хасково Добри Беливанов. За улесняване на строителството на оградата с Турция парламентът промени Закона за обществените поръчки и даде правомощия на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас да избират фирми без конкурс за изграждане на защитното съоръжение. Оградата се строи и от държавното дружество "Транспортно строителство и възстановяване. Според публикации от 2013 година фирмата ЕТ "Металик - Иван Михайлов" се оказва избрана без конкурс от шефа на Агенцията за бежанците тогава Николай Чирпанлиев да ремонтира бившето военно поделение в Харманли, което по-късно стана регистрационно-приемателен център за бежанците. Поръчката е на стойност над 3 милиона лева.

Оградата на хасковска територия е разположена на 33 километра. Възпрепятстващото съоръжение е изградено 99 процента, съобщи областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Кражбата на тези елементи от оградата няма да забави довършването ѝ, уточни той:

Завърши изграждането на оградата на "Капитан Андреево" в участъка, който беше проектиран през 2015 година, а именно 33 километра. Имаме отчасти само някои довършителни работи, които смятам, че в близките дни ще бъдат приключени напълно и ще бъде пусната приемателна комисия, която да приеме цялото трасе

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!