Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

61 млн. лева помощ за общините за опазване на околната среда

Снимка: БГНЕС

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството тази година ще подпомогне общините с 61 милиона лева, съобщи  в Стара Загора министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя инспектира изпълнението на проекта за изграждане на водна инфраструктура в квартал „Самара“.

До 2015-та година приключи изпълнението на първата част на проекта. Сега се изпълнява втората. Проектът е на обща стойност пет милиона и 500 хиляди лева.

Кметът Живко Тодоров посочи: "Днес времето ни позволява добре да видим, че канализацията работи, при този дъжд, който днес се изля в Стара Загора и водата се поема от канализацията вътре в квартала."

Чрез Регионалните екоинспекции, е извършена мащабна проверка за нерегламентирани сметища в страната по речните корита, които създават опасност от наводнения.

"Проверката приключи. Данните показват, че спрямо миналата година има голяма разлика. Далеч по-малко са регистрираните замърсени територии".

Регионалното депо за твърди битови отпадъци край Старозагорското село Ракитница, има Акт 16 след избор на оператор и то ще започне да работи, съобщи Ивелина Василева.

"В момента финансираме изграждането на регионалната система в Пазарджик, в Кърджали. Приключват обектите в Разлог. В Благоевград очакваме да стартира проекта за изграждане на регионалната система".

В Бяла, Русенско, и в Провадия изграждането на депа остава рисково.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!