Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският премиер Нетаняху е на посещение в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е второто посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва за последните два месеца. Засиленият диалог между Москва и Тел Авив е свързан с обстановката в Близкия изток и военния конфликт в Сирия, където двете държави имат общи интереси, свързани с намаляването на терористичните организации, воюващи на територията на Сирия, и борбата срещу радикалния ислям. 
Тел Авив настоява за гаранция пред Москва, че Иран, който заедно с Русия подкрепя режима в Дамаск, няма да използва Сирия в бъдеще като плацдарм за нападение над Израел. В разговорите в края на април между Русия и Израел елемент бяха и Голанските възвишения.   
Друг елемент от диалога е решаването на палестинско-изрелския конфликт, който е ключов за постигането на стабилност в Близкия изток. Москва неотдавна подкрепи френската инициатива за свикването на конференция в Париж между палестинци и израелци, но Тел Авив отказа да участва в нея. 
Преди да отпътува за Москва, пред агенция ТАСС премиерът Бенямин Нетаняху даде висока оценка на отношенията между Израел и Русия и на руската еврейска диаспора в страната. Тази оценка не е случайна, защото правителството на Нетаняху получи подкрепата на тази парламентарна група в Кнесета, в замяна на което лидерът й Авигдор Либерман получи съвсем скоро поста министър на отбраната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!