Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пепи Станков, Емил Костадинов и Мартин Петров за Европейското по футбол

Снимка: Колаж Радио ВИДИН

Европейското първенство по футбол във Франция започва след три дни- в петък вечер, с мача между Франция и Румъния. Това е 15-ото Европейско първенство по футбол, организирано от УЕФА. Турнирът ще приключи на 10 юли. Франция е избрана за домакин на 28 май 2010 г., след като побеждава кандидатурите на Италия и Турция. Мачовете ще се проведат на 10 стадиона в 9 града. Това е третият път, в който Франция ще е домакин на първенството след първото издание през 1960 г. и финалите от 1984 г.

За първи път в Европейското първенство ще участват 24 отбора, вместо досегашните 16. Домакинът Франция се класира по право, останалите 53 национални отбора участваха в квалификации. Българският национален отбор отново не се класира за голям форум и ще бъде само зрител на Европейското първенство.

Сътрудникът ни в Монтана Любо Андреев се срещна с Емил Костадинов:

"Винаги всички играят, Германия побеждава. България на нивото от САЩ 1994 година, дано да сме живи да видим. Най-важното сега е да се класираме на един голям форум. Според мен в България клубовете не обръщат достатъчно внимание на състезателите между 15 и 18 години, тогава се изгражда характерът, тогава от един нормален футболист става голям футболист."

Футболист №1 на България за 2006 година- врачанинът Мартин Петров, е сред малцината българи, участвали на Европейско първенство. На Евро 2004 в Португалия дори вкара единствения гол за България- срещу Италия от дузпа. Жоро Александров разговаря с него.

"Нямам фаворит за това кой ще стане европейски шампион тази година. Надявам се да се получи един хубав, отворен футбол, радост за окото на зрителя, защото няма по-хубаво от това да има много голове и красиви изпълнения. Класираха се доста отбори, за които не сме си и представяли, че ще участват и ще е интересно да видим как ще се представят. Надявам се състезателите да успеят да преодолеят натрупаната умора след тежките първенства в клубните си отбори. Ще изпъкнат тези отбори, които успеят по най-добрия начин да възстановят играчите си както физически, така и психически. Мъчно ми е, че България няма да участва. За всеки един, който е минал през националния отбор и е давал всичко от себе си, е нормално да му е мъчно и да иска всеки път, когато има такива първенства, ние да се класираме. Дай боже, да не съм последният българин, вкарал гол на Европейско първенство. Наистина националният отбор доста падна надолу, крайно време е да започне да се гледа по-позитивно и да се помага на този отбор, колкото и трудно да е и фактите да говорят друго, защото само с критики няма да стане"
, каза за Радио ВИДИН Мартин Петров.

Предстоящото Европейско първенство в "Посоките на делника" коментира и един от най-добрите футболисти от школата на "Бдин" Видин- Петър Станков, играл в "А" група, капитан на юношеския национален отбор. Синът му Мартин Станков е обличал националната фланелка на "А" отбора, беше и основен състезател на столичния гранд "Левски".

"Мисля, че ще стане силен шампионат, защото, гледайки европейските първенства, се наблюдава силно присъствие на хубавия, техничния футбол- от латиноамерикански характер. В Европа доста се подобри футболът и с навлизането и на чернокожите футболисти, които са със специфични технически качества. Най-интересното, което се забелязва в момента, е, че няма определена хегемония на дадена страна. 5-6 държави имат много силни първенства- Испания, Англия, Германия, Франция, Италия. Аз обичам хубавия, техничния футбол, но сега се получи едно много хубаво съчетание в традиционно силови отбори, в които вече се наложиха технични състезатели. Мисля, че тази година ще има изненади. Има фаворити в лицето на Испания, Англия, Франция, Германия, Белгия, но не трябва да подценяваме някои други страни, които тепърва набират скорост. Футболът непрекъснато се развива като спорт, успоредно с това обаче се развива и другата, тъмната страна- черното тото, което много вреди. Аз не съм учуден и от слабото ниво на българския национален отбор. Ние навремето играехме, защото просто обичахме футбола и защото си обичахме си града, обичахме си държавата. Беше чест да се играе за националния отбор. Спомням си, когато бях капитан на юношеския национален отбор и получих купата за най-добър играч във Франция каква гордост и чест беше за мен. А сега на подобни неща не се обръща никакво внимание. В нашата държава още не може да се разбере, че футболът, освен лъскавите коли и парите, е преди всичко спорт. Трябва да има държавна политика за повече спорт сред децата. Свидетел съм как една държава, когато вземе мерки, има и резултати. Знаете, че Швейцария жъне сериозни успехи в юношеския футбол, клубните им отбори се представят успешно в Евротурнирите, националният отбор се класира за най-високите форуми. Наскоро в един малък швейцарски град- Люцерн, покрай новия стадион, който се строеше, успях да преброя 38 затревени терена, които бяха пълни с деца. Удоволствие беше да наблюдаваш условията, екипировката, дечицата, желанието им за игра. И как няма да има резултати! А в България е точно обратното- нищо не се прави и вечното оправдание е "няма пари", което не е вярно, всъщност няма държавна политика. Цар Футбол може да помогне много на нацията, защото едно е, когато децата се трудят там- на терена, съвсем друго- когато нямат никакви задължения и са на улицата. Но това не се прави. Много малко са градовете, в които се държи на детско-юношеските школи, създават се игрища, взимат се мерки", обясни Петър Станков.

"Нашият футбол отива на зле, защото българските отбори разчитат на много чужденци без да са класни и се пренебрегват нашите футболисти", с този коментар се включи слушател на Радио ВИДИН.

Около 150 милиона зрители се очаква да събере пред телевизионните екрани церемонията по откриването на Евро 2016 на "Стад дьо Франс" в Париж на 10 юни. Красимир Каменов попита дами и деца от Видин, ще следят ли мачовете от Европейското първенство:

"Дори и да не разбирам правилата на играта, ще следя Европейското... Аз не съм привърженик на футбола, така че няма да гледам... Докато мъжете гледат мачовете, ние си гледаме децата... Четем книги, готвим, плетем, чистим- не е проблем... Гледаме мачовете, даже и внучката гледа и от петък ще сме пред телевизора... Докато тати гледа мач, мама или спи, или чисти..."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00