Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 хиляди самодейци на фолклорния фестивал „Ирин Пирин-съборът на Югозапада"

Над 5000 самодейци ще вземат участие в първото издание на фолклорния фестивал „Ирин Пирин-съборът на Югозапада“, който ще се проведе край Разлог от 17-и до 19-и юни. Специално място във фестивалните пространства ще имат българските народни занаяти и автентичната национална кухня, съобщиха на пресконференция в Благоевград организаторите от фондация „Наследство в бъдещето“.

На двете фестивални сцени ще излязат певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, както и групи за представяне на народни обичаи и обреди, като организаторите допускат и участници от чужбина, които представят български фолклор. Традиционните ястия от региона ще се предлагат на гостите при строги изисквания за екологичност и автентичност. Народният бит и култура ще бъдат представени на събора „Ирин Пирин“, като основната цел е децата да се запознаят с живота на предците им, каза председателят на Фондация „Наследство в бъдещето“ Симеон Караколев:

Над 50 самобитни занаятчии от цялата страна ще представят своите произведения, музейни експозиции на няколко музея, включително и национален, детска творителница, където занаятчии и пътуващото читалище „Бащино огнище“ ще занимават децата.

Освен участниците в събора, концерти в двете фестивални вечери ще имат ансамбъл „Пирин“, Неврокопския танцов ансамбъл на Николина Чакардъкова и най-известните изпълнители на песни от пиринския край.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!