Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови общински предприятия и подмяна на водопроводи очакват в Белоградчик

Снимка: радио Видин
Днес гостуваме на хората и кмета на Белоградчик. Един от най-големите проблеми пред хората е безработицата, работещите предприятия са единици, за младите хора перспективите не са розови. Иначе, от работата на кмета хората като цяло са доволни, харесват парка и природата си, но им липсват младите хора, които напускат града.

"Трябва да се направи някакво предприятие, да задържи тоя млад народ, иначе младите бягат. Трудно е с намирането на работа, голяма е безработицата... С улиците горе-долу сме добре, и с ремонта за залата и стадиона, ремонтираха читалището и киното, цялото лято миналото имаше концерти... Малко повече внимание да обърне кмета на страничните улички, работа за младите да осигурят"- искат жителите на Белоградчик.

Три са общинските предприятия в Белоградчик, които работят на загуба - стопанско предприятие "Борич", общинската болница "Проф. д-р Георги Златарски", която също е със задължения от над 460 000 лв. към доставчици. Община Белоградчик има намерение да кандидатства за безлихвен кредит, за да изчисти натрупаните от години суми към кредиторите. И въпреки, че старите са на загуба, от градската управа искат да открият две нови общински предприятия.

Снимка"Идеята е от на година да имаме поне две предприятия- не регистрирани по Търговския закон, а по Закона за общинската собственост. Едното ще е за стопанисване на земи, гори и води. Имаме достатъчно земи и гори и два язовира. Ще бъде на собствена сметка, на собствена издръжка, дори ще внася част от печалбата в общинския бюджет. Другото предприятие ще стопанисва и управлява спортните и туристическите имоти. То ще организира турнири, концерти, подготовка на отбори ще договаря. Ще извадим и лиценз за туроператорска дейност"- обясни кметът Борис Николов.

Преди дни от финансово министерство обявиха състоянието на общините. Тридесет и шест от общо 265 общини у нас влизат в процедура за финансово оздравяване, става ясно от анализ на министерството. 156 общини или 59% от всички са завършили 2015 г. с дефицит, 150 общини отчитат просрочия. С дефицит е и Белоградчик, каза още кметът Борис Николов. А натрупаните от предшественика му задължения идват от неразумно подписани договори, сред които за брулене на сняг.

Снимка"2011 г. с моето идване заварих дефицит от 760%. Успяхме да го намалим на 500% за 4 години със собствени приходи. Община Белоградчик е заварена с 900 000 лв приход, а има задължения 7,6 млн. лв. Сега приходите са ни около 1,5 млн. лв, а разходите са ни около 300 000 месечно по-малко, и благодарение на това успяхме да върнем около 2,3 млн. лв. стари задължения. Свалихме числото от 7.6 млн. на около 5 млн. лв. задължения"
- обясни кметът.

За разлика от задълженията си, община Белоградчик се справя много добре със събираемостта на местните данъци и такси, където е направо отличник. От общинската управа отчитат събираемост от над 80%.

Снимка"Имаме над 82% събираемост на местни данъци и такси, такъв процент не знам друга община в България да е достигнала. Ежедневната работа с длъжниците, и публичното им обявяване дава ефект. Неприятно е, знам, че няма човек който с удоволствие да си плаща данъците, но трябва- такова ни е обществото"- подчерта белоградчишкият кмет.

В община Белоградчик това лято ще се работи по подмяна на водопроводи по 10 улици в града и цялостна подмяна на водопроводите на 5 села. Средствата за ремонтите са предвидени в капиталовите разходи на общината и европейско финансиране. Кметът Борис Николова казва, че с четвъртокласната улична мрежа почти нямат проблеми. Очаква се в разгара на лятото работата по селата да започне. Разработва се и проект за ремонт на улици в града, като очакваните финанси ще са са също 100% европейско финансиране.  

Целия разговор с хората и кмета на Белоградчик може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00