Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия реагира бурно след мача на Европейското първенство по футбол в навечерието на националния си празник

Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мачът между националните отбори на Русия и Великобритания се превърна в истинско отражение на сложните отношения между Москва и Лондон през последните години, което придаде в известна степен и политически характер на двубоя. Политици и водещи фигури във външната политика в Москва реагираха бурно на отбелязания от руския отбор гол в последния възможен момент от мача. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова написа във Фейсбук „ураааа“, докато председателят на парламентарната комисия по външна политика Алексей Пушков нарече случилото се „чудо“, а неговият колега, председателят на външната комисия във федералното събрание на Русия Константин Косачов, определи гола на тима на страната му като възможност, при която сънародниците му са показали в действителност какво могат, когато се мобилизират. 

Днес в Русия се отбелязва и 26-та годишнина от обявяването на декларацията за независимост, отворила пътя и към излизането й от състава на бившия Съветски съюз. Тази дата не оставя равнодушен никого както сред политиците, така и сред анализаторите в Москва. За руските комунисти тази дата и събитието, свързано с независимостта на Русия и ролята на първия демократично избран президент Борис Елцин, не е донесла нищо позитивно, а напротив дори е способствала за разпадането на бившия Съветски съюз. Генадий Зюганов дори предложи националният празник на Русия да бъде преместен на 28 юли, когато Русия приема християнството, идея която бе отхвърлена от Кремъл.

Според политическите наблюдатели обаче именно 12 юни е денят, в който е бил възстановен руският суверенитет и държавност. Социолози от центъра „Левада“ извършиха допитване сред 1600 души как се отнасят към този празник. Според данните, се оказва, че 44% от анкетираните и досега са убедени, че той се нарича „Ден на независимостта на Русия“, а само 38% знаят, че това е „Денят на Русия“. Една пета от допитаните са се затруднили да отговорят в какво се е превърнала за тях независимостта. Въпреки това, Денят на Русия си остава празник и неработен ден в страната. Според допитването 14% от работещите руснаци ще прекарат 12 юни у дома, в семеен кръг, а 11% – на вилата или на село. Също толкова възнамеряват да работят на националния празник на страната им. Всеки десети е планирал пътуване сред природата на излет. За 9% Денят на Русия не се отличава с нищо от обикновената събота или неделя, също толкова граждани искат да го използват просто за „почивка“. На 12 юни 5% планират разходки из града или в парка и по-далечни пътешествия, а 2% желаят просто да се наспят. 11% от участвалите в допитването нямат конкретни планове за деня.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!