Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване за превантивни действия срещу туберкулозата започна в Плевен

туберколоза

В Плевен започна изследване за превантивни действия срещу туберкулозата. Обучен екип на плевенско сдружение проследява хора, които са преминали болнично лечение. Проектът е финансиран от Глобалния фонд за борба срещу СПИН с цел да се повиши информираността за заболяването. 

Проектът се осъществява от сдружение "Плевенски обществен фонд читалища" и е част от Националната програма, насочена към създаване на устойчивост в борбата с туберкулозата в ромската общност. Даниела Димитрова, председател на сдружението допълва:

Освен ромски групи ще се занимаваме и с хора с алкохолна зависимост, зависими от употреба на наркотици и други забранени вещества. В момента се занимаваме с картографирането Лятото ще се отдадем на издирването, изследването.

Ангажимент на екипа е да проследява лицата, които са преминали болнично лечение дали продължават да се лекуват. За да бъдат стимулирани да не спират лекарствата те ще получават ваучери. Особено внимание ще се обръща на лица, които са напуснали преждевременно болницата и са преносители на заразата. Те ще бъдат издирвани и връщани за долекувани, дори и с помощта на органите на реда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!