Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" сегашното ръководство на видинската болница

Официалното откриване на двете обновени отделения – „Кардиология“ и „Физикална и рехабилитационна медицина“ на 16.02.2016 година. Министърът на здравеопазването Петър Москов преряза лентата, заедно с директора на лечебното заведение д-р Виолета Дочкова.
Снимка: Радио ВИДИН

На 15 юни МБАЛ "Света Петка"- Видин ще проведе Общо събрание на акционерите. В тази връзка Съветът на директорите е изпратил писмо до председателя на Общински съвет- Видин, в което уведомява за деня, датата и дневния ден на събранието. Общинските съветници гласуваха на заседанието през юни Павел Паунов да представлява Община Видин на Общото събрание и го упълномощиха как да гласува по всяка една от 12-те точки. Една от тях касае промяна в състава на ръководството на лечебното заведение.

Д-р Тошко Методиев, който е общински съветник от ГЕРБ и е председател на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет, отказа да коментира темата и какви са мотивите да бъде поискана оставката на сегашното ръководство преди да е минало Общото събрание.

Община Видин със своя дял, с който присъства като един от акционерите на дружеството, избра Павел Паунов за делегат. Той трябва да изрази волята на Общинския съвет на Общото събрание.

"Общинският съвет поиска оставката на ръководството на МБАЛ "Света Петка". Аз, като делегат, ще получа пълномощно и протокола от заседанието на Общинския съвет, който ще предоставя на Общото събрание, за да видят, че аз съм законно избран делегат и че са взети съответните решения, с които да бъдат запознати",
каза Павел Паунов, общински съветник от местна коалиция "Надежда".

СнимкаОт "Единни за промяна" и БСП не подкрепиха решението на мнозинството.

"Според мен за всички ваши слушатели и за гражданството на Видин трябва да е ясен първият факт, че видинската окръжна болница е задължителната необходимост за здравето на хората и тя трябва да бъде в абсолютна кондиция и стабилност като лечебно заведение, което е и единственото в болничния сегмент на територията на Видин. Против всички решения, които се правят и в този, и в предишни Общински съвети, ние ще бъдем против, когато ние се вместваме в решения, които не са наше право. Ние сме собственици, община Видин, с около 6% в собствеността на общинската болница. И принципалът, в случая Министерството на здравеопазването, може да прецени по съвсем обективни критерии дали едно ръководство правилно ръководи болницата или неправилно", коментира исканата оставка общинският съветник от "Единни за промяна" д-р Цветан Ценков.

Според него сегашното ръководство на видинската болница е конструктивно. Напомни и за новите две отделения, а последните два месеца болницата била финансово стабилна.

Снимка"Абсурд е да сменяш директор на болница, която се стабилизира и тръгва напред." Това заяви общинският съветник от БСП Димитър Велков:

"За първи път имаме във видинската болница разкрити отделения- физиотерапия и рехабилитация, инвазивна кардиология. След като приключи ремонтът на отделението, започна една много интересна ситуация. Управляващата коалиция- ГЕРБ и реформатори, много усърдно започнаха да спъват целия процес по въвеждане в експлоатация на държавния ангиограф. От самото начало ГЕРБ застанаха зад това във Видин да имаме частна кардиологична клиника, което за най- бедния град в Европа не е най- удачното решение. Тук хората са изключително бедни, преживяват изключително трудно и една частна кардиологична клиника не би направила нищо друго, освен да допринесе за тяхното обедняване още повече."

Притесненията на съветниците от групата на БСП са, че в момента се правят опити да бъде сложен удобен директор, защото болницата ще започне да трупа приходи след като започна работа отделението по инвазивна кардиология. С преструктурирането на спешното приемно отделение трябва да са започнали работа 7 нови лекари, 18 медицински сестри и фелдшери, 12 санитари и 5 регистратори.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45