Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Негатив" в Баня "Старинна" в Пловдив

| обновено на 14.06.16 в 09:42

Тринайстото издание на проекта “Арт позитив” ще се открие в Центъра за съвременно изкуство – Пловдив, Баня "Старинна".

Живеем в дуалистичен свят. Всичко води след себе си или е предшествано от своята противоположност. Дойде моментът, в който “Арт позитив” се изправя пред една неизбежна противоположност – “Негатив”, казва авторът на темата за този проект Асен Кръстенов. След освобождаването на махалото от неговата “позитивна” кулминация, то се засилва в противоположна посока. 

Така и фиксираната “плоскост” на действие на "Арт позитив" се завърта, за да видим обратната страна. Идеята не е в буквализма, нито във формалната реакция на тотално отрицание или деструктуриране. Сред безбройните трансформации, които преживява изкуството, то многократно се завръща в състоянието да бъде опозиция на самото себе си.

В това е идеята на бъдещата изложба, да се даде израз на противоположността на очакваното. В този смисъл авторите могат да открият другия полюс на своята творческа двойнственост. Личният манифест от избрани естетически норми и художествени практики може да претърпи драстична промяна. Какво е онова от другата страна на “медала”? Силен ли е контрастът?

Концепцията на "Негатив" е на Надя Генова. 

Участниците са: Албена Михайлова, Дамян Христов, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Илия Ламбов, Маргарита Попова, Надя Генова, Павел Найденов, Севдалина Кочевска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!