Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийството на френски полицай и приятелката му край Париж е терористичен акт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Убийството на полицейски началник и приятелката му в парижкото предградие "Манянвил" е ужасяващ терористичен акт, заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов след извънредно заседание на правителството.
25-годишният Лароси Абала, убиецът на семейство полицаи в "Манявил" край Париж е осъждан на три години лишаване от свобода, от които шест месеца условно, заради участие в мрежа за набиране на джихадисти за Афганистан и Пакистан. Освободен през есента на 2013-та, от няколко седмици той е следен заради връзки с радикален ислямист, заминал за Сирия. Непредсказуем и прикрит  Лароси е бил силно мотивиран да води джихад, споделя пред вестник "Фигаро" бившият шеф на антитерористичния отдел на съда Марк Тривидик. По думите му, освен съмнителните му връзки и физическата подготовка, навремето не е имало сериозни улики срещу него. Не може да се отрече, че наказателните присъди за такива случаи са недостатъчни, отбелязва Тривидик. 

Убийството е безспорен терористичен акт заяви преди малко френският президент  Франсоа Оланд след кризисното заседание на правителството. Незабавната реакция на Ислямска държава след инцидента, подобна на тази след стрелбата в Орландо говорят за променено и много тревожна тактика на действие на ислямистите, обясняват експерти по тероризма.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!