Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР потвърди, че стрелецът от Орландо е бил радикализиран по интернет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ФБР потвърди информациите, че нападателят от масовата престрелка в Орландо е бил радикализиран по интернет. В същото време обаче директорът на Бюрото Джеймс Коми увери, че не е имало никакви индикации Омар Матийн да е действал под ръководството на групировка извън Съединените щати или да е бил част от терористична мрежа. Шефът на ФБР каза още, че Матийн е попаднал в радара им през 2013-а, когато е работил в агенция за охрана и е направил обидни подмятания, които са разтревожили колегите му, но след десетмесечно предварително разследване случаят е бил приключен. По-късно името му се появява в отделно разследване, свързано с тероризъм, но и то е било без резултат. Коми допълни, че Матийн е декларирал солидарност с няколко терористични организации, като някои от тях имат противоречия една с друга. Джеймс Коми изтъкна, че работата на агенцията е пълна с много предизвикателства и ги сравни с тези по намирането на игли в купа сено, като образно се изказа, че сега са били призовани да разберат кои части от сеното някой ден биха могли да се превърнат в игли. 

По време на брифинга шефът на ФБР отказа да спомене името на нападателя, защото според него част от това, което мотивира подобни индивиди за такива действия, е желанието им да станат известни. 

Преди изявлението на Коми президентът Барак Обама също обяви, че няма доказателства стрелецът да е действал под заповеди отвън. По думите на Обама случаят се разследва като тероризъм. От пресцентъра на Белия дом съобщиха, че президентът Обама ще пътува до Орландо в четвъртък, където ще се срещне със семействата на жертвите и ще покаже солидарност с общността по пътя им към възстановяване.

Данни за хомосексуални наклонности у Омар Матийн хвърлят нова светлина върху касапницата в Орландо, предаде Франс прес. Всекидневникът "Орландо сентинъл" цитира очевидци, според които масовият убиец често е посещавал бара, където извърши нападението. Дори се е откроявал с агресивно поведение след прекомерна употреба на алкохол. В печата се появиха и други свидетелства за хомосексуални прояви на 29-годишния американец от афганистански произход.

Междувременно потенциалният кандидат за президент на републиканците Доналд Тръмп заговори отново за забрана за влизане в страната на мюсюлмани и обяви, че ако стане президент, ще забрани имигрантите и от държави с доказана история на тероризъм.

От своя страна предполагаемият кандидат на демократите Хилъри Клинтън обеща да направи спирането на атаки от вълци единаци свой топ приоритет. Тя също каза, че ако някой е разследван от ФБР за възможни връзки с терористи, не би трябвало да има право да закупува оръжия.

Трагедията оказа влияние и на бизнеса с оръжия. Изданието "Бостън Глоуб" отбелязва, че през изминалия ден цените на акциите на производители в тази сфера са се покачили. В статията се казва, че в Съединените щати акциите на оръжията обикновено се покачват след масови престрелки от страхове за въвеждане на по-строго мерки при закупуването на оръжия. 

Съветът за сигурност на ООН остро осъди нападението. В декларацията се подчертава, че хора са били нападнати заради сексуалната им ориентация и се изразяват съболезнования на семействата на жертвите и на правителството на САЩ. Според Франс прес документат е бил приет след забавяне, предизвикано от Русия и Египет. Двете държави са били недоволни, че проектът споменава изрично "сексуалната ориентация" на жертвите, което, според тях, не отговаря на обичайната практика на световната организация.
С бдения в големите градове по света беше почетена паметта на жертвите от стрелбата. Хиляди се събраха в центъра на Орландо със свещи и цветя. От мюсюлманската общност в града осъдиха идеологията на омраза и унищожение, която е провокирала нападението. 
Плашещо е, че има хора по света, които смятат сексуалността, цвета на кожата или социалното положение за основание да се разделят и да решават, че животът на другия не е ценен и не струва нищо.
В Лондон много хора се събраха в квартал "Сохо", приет за център на гей общността. На бдението бяха пуснати 49 балона за всеки от загиналите. Импайър стейт билдинг в Ню Йорк, Айфеловата кула в Париж и Харбър Бридж в Сидни, Австралия, бяха осветени в цветовете на дъгата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!