Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят на полицаите е заснел видео от атаката

Снимка: БГНЕС
Нападетелят на семейството служители от френската полиция край Париж е заснел видеоклип по време на атаката. 25-годишният Лароси Абала, вече осъждан за връзки с терористични групировки, е заявил верността си към "Ислямска държава", потвърди прокурорът на Париж.

 Абала е дал обет за вярност към терористичната организация  три седмици преди да извърши двойното убийство в Манянвил, съобщи на пресконференция прокурорът на френската столица Франсоа Моленс. По думите му, нападателят е заявил на специалните части, че деянието му е вдъхновено от призива на водача на групировката Абу Бакр Ал Багдади през май да се засилят атаките в САЩ и Европа. Ислямистът е потвърдил мотивите си в заснетия 12-минутен видеоклип от атаката, качен от дома на жертвите му на току-що открития му профил във Фейсбук.

Франсоа Моленс допълни, че при обиска на колата и дома на Абала са открити няколко ножа, ислямистка литература и списък на известни френски личности - потенциални жертви на атаки.

Задържани са трима души от обкръжението на нападателя. От февруари насам той е бил подслушван от спецслужбите заради контакти с джихадисти, свързани със Сирия, без разследването да се е натъкнало на подозрителни факти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!