Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Йоханис: Моето послание е кратко и ясно - да си сътрудничим

Клаус Йоханис в България

Президентът на Румъния Клаус Йоханис посети Плевен, Гривица и Пордим, и положи цветя пред на паметниците на румънските войни, загинали за освобождението на България. „Благодаря за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава“, написа Клаус Йоханис в почетната книга на Плевен.

В битките, водени край Плевен, 2500 румънски войници завинаги оставят костите си по тези места. Президентът Клаус Йоханис почете всеки един от паметниците на героите, положи цветя и присъства на панихиди отслужени в мавзолея в Плевен и в параклиса в мемориалния парк Гривица. Топло и сърдечно го посрещнаха жителите на Пордим, където се е намирал щабът на румънската армия.  Къщата, в която по време на боевете за Плевен е живял румънският крал Карл Първи е превърната в музей, а жителите на Пордим, след 60-годишно прекъсване, отново поздравиха президент на Румъния с "Добре дошъл!" Поздравиха го на родния му език и му пяха румънски песни.
Президентът Йоханис получи от кмета на Плавен Георг Спартански почетния плакет на града.  "За мен е особена чест да гостувам в Плевен и да поднесем заедно цветя в памет на румънските воини, загинали за свободата на България", каза Йоханис и отбеляза, че посланието на президента на Румъния в рамките на настоящото посещение в България е кратко и ясно - да си сътрудничим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!