Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови табели, чешма в центъра и интернет искат в Дружба

4
Снимка: Светослав Цветанов, радио Видин
Днес гостуваме във видинското село Дружба. Населеното място е с около 140 жители. Младите хора постепенно намаляват, с тях си отиват и децата. Жителите се оплакват, че не се обръща достатъчно внимание на селата, на улиците и изобщо на изградената преди много години инфраструктура. Липсва им и хубава модерна детска площадка за внуците, които пълнят селото през ваканциите.

"Стараят се тези към социалните, чистят покрай бордюрите. Избрахме нови членове на читалището, по-младите да се организират. Внимание на страничните улици трябва да се обърне, разнебитени са. Чешмичка на центъра трябва за децата, за хората. Намират се хора да пречат на работата на кмета... Магазинът е зареден, но не обръщат внимание на възрастните хора, да видят какви пари за лекарства дават бабите на тези, подвижните аптеки, много скъпо"
- оплакаха се местните.

СнимкаКмет на село Дружба, с избора на хората през есента, стана Иванка Цветанова. До сега не е кметувала, дори изобщо няма опит с административна дейност. Но е убедена в силите и желанието си да работи за хората. Представя се като скромен човек, но винаги готов да изслуша и помогне на човек в проблемите му.

"Искам нещо да се промени, нещо ново за селото да се направи. Подадохме към Общината проект за детска площадка, до паметника на загиналите във войните ще бъде. Като ни отпуснат парите ще я направим. Започна ремонт и на паметника, ще видим как да пуснем и чешмата. Засега никакви ремонти не са ни обещали. А хората искат нови табели да се сложат, да се възстанови паметникът, други дребни неща да се оправят. Имаме нужда от разширение на гробищния парк, местата не достигат, писах докладна до Общината. Казаха ми- догодина евентуално"- обясни Иванка Цветанова.

В някогашното село Молалия навремето имали училище, което събирало на учение децата на околните села. Закрито е преди повече от 10 години. Сега сградата пустее, спомен за учебния процес, който е кипял тук, са само чиновете.

"Инвеститорски интерес към сградата, която е с доста големи размери, няма. Преди 20 години е закрит и пионерският лагер край селото, сега е жалка развалина"- разказа още кметът на Дружба.

СнимкаВ селото се срещнахме и с човека, отговарящ за читалището- Красимир Маринов. Културното им средище се казва "Постоянство 1927". Библиотечният им фонд е доста богат, но им липсва знакът на модерното време- интернет. А причината е проста- не могат да си позволят месечната вноска на доставчика от около 25 лева.

"Спонсори трудно се намират, а достъпът до мрежата би привличал много повече интереса на децата към читалището. Самодейността малко ни "куца", аз и синовете ми музиканти ходим по изяви, но е трудно финансово. Затова се сдружаваме с други читалища, делим си разходите" - каза Красимир Маринов.

Още за живота в село Дружба може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00