Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ отхвърли четири законопроекта, ограничаващи притежанието на оръжие след масовото убийство в Орландо

Сенат САЩ Вашингтон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералните власти публикуваха разпечатка на част от разговорите между нападателя, който атакува нощния гей клуб в Орландо, и полицаите, които са преговаряли с него. По-рано през деня ФБР представи редактирана версия, в която бяха премахнати имената на терористични организации и лидери, но след критика от конгресмени беше пусната пълната версия. Според документите по време на заложническата криза стрелецът се представил като "войник на исляма" и е казал на преговарящ, че Съединените щати трябва да спрат да бомбардират Ирак и Сирия.

Агентът от ФБР Рон Хопър описа Омар Матийн като хладнокръвен и напълно осъзнаващ действията си:

Убиецът на 49 и ранилият 53-ма се представи като войник на исляма, врекъл във вярност на терористична организация, която е със склонност да убива американци. Той не представлява ислямската религия, а една изкривена визия, която, на базата на информацията до момента, е била вдъхновена от убийци – екстремисти.

Хопър допълни, че засега няма доказателства извършителят на атаката да е бил ръководен от чуждестранна терористична група.

От разпечатката още става ясно, че общата продължителност на разговорите между властите и Матийн е била 28 минути. От началото на кризата до края ѝ между първоначалната размяна на огън между нападателя и полицията и щурма на спецчастите е имало тричасов период без информация за стрелба.

Основната цел на разследващите остава изграждането на пълен профил на стрелеца и търсене отговор на въпроса защо е атакувал гей общността. Днес за Орландо пътува главният прокурор на Съединените щати Лорета Линч.

През уикенда десетки хиляди участваха в бдение в Орландо в памет на загиналите по време на нападението.

На 12-и юни Омар Матийн нахлу в клуба Пулс, където откри огън с полуавтоматично оръжие. Атаката доведе до смъртта на 49 и раняването на 53-ма души, някои от които са все още в критично състояние. Матийн загина, след като спецчасти щурмуваха заведението.

Най-жестоката престрелка в съвременната американска история накара законодателите да се опитат да прокарат нови правила за носенето на оръжие. В Сената законодателите гласуваха по четири промени – две предложени от демократите, и две – от републиканците.

Демократите поставиха на гласуване мерки за повече предварителни проверки и забрана за продажба на оръжия на заподозрени в тероризъм. Републиканците застанаха зад подкрепяна от Националната оръжейна асоциация идея за забавяне със 72 часа продажбата на оръжие на заподозрени в тероризъм, като за спиране на продажбата съдът трябва да покаже, че има наличие на основателни причини за това.

Двете партии не постигнаха консенсус и блокираха една друга поправките на насрещната страна, като демократите се придържат към аргумента, че предложенията на опонентите им не водят до достатъчно  контрол, докато републиканците прилагат мотива, че мерките на демократите заплашват конституционните права на  притежателите на оръжие.

Очаква се тази седмица конгресмените да продължат да търсят компромисен вариант, който да не позволява заподозрените в тероризъм да се снабдяват с оръжие.

Според АП допитвания сочат, че мнозинството американци са "за" нуждата от поне някаква рестрикция като по-обстойни предварителни проверки на желаещите да закупят оръжие. Въпреки това в Конгреса не са прокарани подобни закони в голяма степен заради Националната оръжейна асоциация. Смята се, че оръжейното лоби успява да намери начин да мобилизира гласоподаватели, които от своя страна да заплашват, че ще свалят подкрепата си от законодатели, в случай че те гласуват промени в правилата за носене на оръжия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!