Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшив сигнал за атентат затвори центъра на Брюксел

| обновено на 21.06.16 в 12:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фалшив сигнал за бомбен атентат накара полицията в Брюксел да блокира района около централен търговски център. Задържан е един мъж, но експлозиви не са открити. Неизвестният мъж на 26-годишна възраст, опасан с колан, подал сигнал за бомба по телефона в 6.30 сутринта. Минути по-късно е бил задържан, а районът около най-известния търговски мол City-2 в центъра на Брюксел беше блокиран от полицаи и експерти по обезвреждане на взривни устройства.

След анализ обаче се оказало, че в колана му няма никакви експлозиви. Според полицейски източници, той бил пълен с готварска сол. Друг полицейски представител е обяснил за телевизия RTL, че става дума за „неуравновесен“ човек.

Ситуацията в момента е под контрол, заяви пред журналисти белгийският премиер Шарл Мишел, който извънредно присъства на заседание на кризисния щаб по сигурността. Службите за сигурност са изключително бдителни, допълни той.

Дали става въпрос за лоша шега или за душевно болен – тепърва ще се изяснява от разследването на федералната прокуратура. Мястото на ареста е в непосредствена близост до площад "Рожие" в търговската зона на Брюксел. През уикенда бе лансирана версията, че заловените 3-ма заподозрени терористи планирали нападение срещу фен зоната на площада, където поддръжници на белгийския национален отбор следят мачовете от европейското първенство по футбол.

Няколко пъти през последните месеци след атентата на 22 март тази година в Брюксел имаше сигнали за бомба не само около този търговски център в Брюксел, но и на други места в града. Засега няма повишена терористична опасност според националния експертен орган по антитероризъм. Нивото на заплаха остава на предпоследната трета степен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!