Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Новият декан на медицинския факултет в София, проф. Иван Митов, казва в интервю за "Труд": "Губим половината си асистенти заради законова уредба. "От миналата година, нов норматив не позволява на асистентите и докторантите да провеждат специализацията си успоредно с научно-преподавателската си дейност. Така ще се появи недостиг на качествени кадри, пояснява проф. Митов.

"Внасяме работници" е водещото заглавие на "Стандарт".Бизнесът ще наема кадри от Молдова, Украина, Армения, Грузия, Азърбайджан. За това е съобщила заместник-министърът на труда Деница Савчева. Предстои подобни договори да бъдат подписани с Беларус и Йордания. Заместник-министърът на икономиката Даниела Визиева заявява, в интервю за "24 часа", че България е най-безопасното място за работа. Тя цитира мнения на чуждестранни инвеститори у нас.

Съединените щати, Англия и Франция предупреждават гражданите си, които предприемат пътуване в България, че пътищата са с дупки ипо тях дебнат биячи. За това пише днес "Телеграф". Вестникът цитира съобщения на посолствата на тези държави в София, според които полицаите ни са подкупни.

"Монитор" пише, че самотен баща на три деца бил подмамен в интернет от нигерийка да я избави от пленничество, като й изпрати пари. "Фалшиви приложения точат банковите ни сметки", предупреждава вестникът.

"Финансовото разузнаване взе на мушка IT сектора", пише вестник "Сега". През 2015 г. са зачестили сигналите към ДАНС за паричните преводи на "Ислямска държава към България", пояснява изданието, като цитира доклад на ДАНС. "24 часа" допълва с информация от доклада, че нашенските мафиоти все по-често легализират парите си с покупка на недвижими имоти в чужбина.

"Дума" и "Земя" алармират, че ни залива бежанска вълна, "нелегални мигранти режат оградата на границата ни с Турция".

"Дерматитът удари и пчелите", предупреждава "Новинар". Пръскането срещу комарите, причиняващи нодуларния дерматит, е причина за масово измиране на пчели, производителите на мед в района на Димитровград са в паника.

Министърът на земеделието Десислава Танева е информирала, че няма да се одобряват проекти за еврофинансиране за изграждане на къщи за гости, ако кандидатстващите не са от район, в който се развива алтернативен туризъм. "Стандарт" цитира Танева, че мярката ще заработи догодина, преди това ще има дебати как точно да се разпределят средствата по нея, уверява Танева.

"Капитал дейли" съобщава, че част от спорните предложения в проектозакона за адвокатурата ще бъдат променени между първо и второ четене. Текстове от проекта карат засегнати браншове да протестират срещу бъдещ адвокатски монопол, а адвокатски колегии от друга страна са недоволни, че приемането на законопроекта се бави.

Предстои сливане на планети, Юпитер прегръща Венера в двойна звезда на 27 август, съобщава "Труд". Уникалното явление ще се повтори, на географските ширини на България, след хиляда години. Докосването на небесни тела е ознаменувало раждането на Христос, разказват астрономи.

"Идеалната жена е здрава и закръглена, без пластични операции, като нашумялата напоследък актриса Бела Брук", установиха американски учени, цитирани от "Монитор" днес.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!