Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настроенията в Белгия за възможните резултати от британския рефендум

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На всеки 10 белгийци четирима смятат, че бъдещето на целият ЕС е застрашено, ако Великобритания напусне. Данните са от скорошно проучване на потребителските нагласи, подготвено от двама икономисти на една от големите белгийски банки ING.

Парадоксално евроскептицизмът не е чужд и на страната-домакин на институциите на Съюза. Ако белгийците трябваше да решават на референдум членството на страната си в ЕС, 1/3 от тях биха гласували за напускане, сочи допитване на IPSOS. 37 на сто от запитаните са на мнение, че недостатъците на ЕС са повече от преимуществата му.

Тревогата в Белгия от евентуален негативен вот на референдума отвъд Ла Манша обаче се обяснява от друго изследване на кредитния застраховател Euler-Hermès. То показва, че белгийската икономика е сред най-силно изложените на финансов риск в Европа от евентуална криза в Обединеното кралство.

Трябва ни стабилност за бъдещето, казва белгийския премиер Шарл Мишел– ясно да знаем по какъв начин Великобритания участва – или не в управлението на ЕС.

Великобритания е четвъртият търговски партньор на Белгия, чийто износ за миналата година бе 30 милиарда евро. При несигурност и обезценяване на британската лира прогнозите на първо време са за загуба на 12 хиляди работни места в Белгия, а в края на 2017 г. – свиване на БВП с половин процент, загуби от 2 милиарда евро и общо 120 хиляди безработни, сочи изследването.

Страната ни ще пострада повече от други европейски държави, категоричен е министърът на икономиката на Белгия Крис Петерс. Той състави кризисна работна група от банкери и икономисти, която ще подготви мерки за посрещане на евентуалните последици от референдума в Обединеното кралство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!