Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски сенатор представи нов компромисен вариант на поправките в правилата за носене на оръжия

Американски сенатор-републиканец представи нов компромисен вариант на поправките в правилата за носене на оръжия, който цели да затрудни закупуването от оръжия на заподозрени в тероризъм. Сенаторът запозна законодателите с предложението си, след като в началото на седмицата колегите ѝ отхвърлиха поставени на гласуване промени. Дебатите за оръжията в Америка бяха възродени отново, след като преди малко повече от седмица при нападение на въоръжен мъж срещу гей клуб в Орландо загинаха 49 души, а 53 бяха ранени. Междувременно, главният прокурор на Съединените щати Лорета Линч посети Орландо, където обеща повече помощ на засегнатите и оказалите първа помощ.

Републиканецът Сюзън Колинс от Мейн се опитва да намери обща почва с демократите. В компанията на няколко сенатори – демократи и републиканци – Колинс заяви: Всички ние сме обединени от силното си желание да направим нещо значимо по този жизненоважен въпрос. Определено терористичните атаки в Сан Бернардино и Орландо, които отнеха толкова много животи, изискват компромис, апел за двупартийно действие.

Предложението на Колинс предвижда забрана за продажба на оръжия на две подгрупи в списъка на заподозрени в тероризъм – този с лица, за които има забрана за полети, и друг от т.нар. категория "селектирани". По думите ѝ нейните мерки ще засегнат около сто хиляди души, повечето от които са чуждестранни граждани. Според Американското обществено радио проваленото предложение на демократите, което предвиждаше рестрикция за всеки заподозрян в тероризъм, би обхванало общо около един милион.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл каза, че е отворен на варианта предложението да бъде разгледано в пленарна зала: Ще създадем възможност за гласуване и ще видим дали това е нещо, което хората искат да подкрепят. Към момента няма насрочена дата за гласуване.

Анализатори посочват, че дори да бъде прието предложението, е малко вероятно да мине на нужното гласуване в Камарата на представителите, където законодателите засега показват, че не са склонни да променят условията за носене на оръжие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!