Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От пожарната в Плевен забраняват паленето на стърнища в земеделските земи през горещите дни

Снимка: РИОСВ - Русе

В Плевенска област започна разяснителна кампания за предпазване от пожари най-вече на селскостопанската реколта. От противопожарната служба апелират за повече внимание в горещите летни дни и изрично забраняват паленето на стърнища в земеделските земи.

С повишаване на дневните температури през лятото се създават предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари, каза комисар Емил Маринов, директор на регионалната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" в Плевен.

"Спри горските пожари, научи как" и "Пази реколтата от пожар" са информационно-разяснителните кампании, с които и тази година превантивно се изостря вниманието.

Необходимо е хората да знаят, че не трябва да се пали огън на открито във ветровито време. Това е една много сериозна предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара. Особена бдителност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, също така да не се палят стърнища. Все още има отделни случаи на такива запалени стърнища, в които в последствие огънят се прехвърля в горски територии, в земеделски земи и става неконтролируем.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!