Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските институции подготвят действията си след британския референдум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eвропейските институции в Брюксел подготвят бъдещите си действия след резултатите от референдума на британците. Брюкселската администрация изпрати последните си послания преди вота.


Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер наруши мълчанието си по време на кампанията през последните дни, за да предупреди:

Британските гласоподаватели трябва да знаят, че няма да има никакво повторно договаряне. Сключихме сделка с британския премиер, той получи максимума, който можеше да вземе, а ние дадохме максимума, който бяхме готови да отстъпим. Нито пак ще преговаряме по споразумението от февруари, нито за преразглеждане на каквото и да било по договорите. Вън означава вън.


За да остане Великобритания в Съюза 27-те държавни лидери обещаха на Дейвид Камерън да се съобразяват с Лондон, когато решават за еврозоната, да позволят повече участие на националните парламенти в политиката на Брюксел и да се ограничат социалните права на европейските работници на Острова, спрямо тези на британските граждани.

Ако отговорът на допитването е „не“, според шефа на Европарламента Мартин Шулц трябва незабавно да се започне процедура по напускане:

Взаимно печелим ако останем заедно и еднакво губим, ако Обединеното кралство напусне. Но в крайна сметка мисля, че ще надделее прагматичното мнозинство за оставане.


От името на източноевропейците председателят на Съвета Доналд Туск апелира към британците да не се разделят с еврочленството:

Най-голямата заплаха идва от неизвестните геополитически последици. Те са напълно непредвидими. Заплахата е реална, а не е теория. Убеден съм, че нашите вътрешни и външни врагове ще отворят бутилка шампанско, при негативен вот на референдума.


Очаква се Туск, Шулц и Юнкер да коментират резултатите едва в петък по обед.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!