Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева: СБУ ще настоява за промяна на правилата при формиране на делегираните бюджети на училищата

Снимка: БГНЕС
Синдикатът на българските учители ще настоява за промяна на правилата, които формират делегираните бюджети на училищата - сумата да се определя и по критерия "качество на образованието", каза в Хасково председателят на синдиката Янка Такева. Тя подчерта, че за увеличението на учителските заплати ще са необходими около 168 милиона лева.

368 милиона лева повече в бюджет 2017 за образование, искат от Съюза на българските учители към КНСБ. Председателят Янка Такева:

Знам, че държавата може да не отпусне тези пари, но ние като синдикати сме длъжни да кажем - уважаеми депутати, приехте закон и този закон трябва да бъде обезпечен. Моля ви, да се съобразите с искането на социалните партньори! В тези разчети са разчетени и повишаването на работните заплати.

Като процент се явява някъде около 10, което означава, че за цялата 2017 година, заедно със социалните осигуровки, допълнителните плащания ще трябва да бъдат някъде около 160 до 168 милиона.


Още този август са необходими 32 милиона лева за новата целодневна организация до 7-и клас за транспортни разходи, преименуване на детски градини, училища, каза още Янка Такева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!