Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон не възприема позитивно излизането на Великобритания от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че не много американци са наясно с последствията от едно евентуално излизане на Великобритания от ЕС, темата се следи с интерес в САЩ.

Съединените щати са най-голямата страна-инвеститор във Великобритания. За американските компании Обединеното кралство е трамплин към цяла Европа и напускането се приравнява на несигурност относно производството и дистрибуцията на Стария континент. Бизнесът коментира, че оставането в ЕС означава, че произведеното на Острова ще може лесно да се дистрибутира в Европа, да се наемат работници, без да е необходима виза, и не на последно място – да няма нужда от съобразяването с различни стандарти за всяка европейска държава.

Официален Вашингтон също възприема негативно излизането от ЕС. По време на визитата си в Лондон през април Обама каза:

Ако трябва да съм честен, изходът от това решение е от голям интерес за Съединените щати, защото той оказва влияние и на нашeто бъдеще. Съединените щати искат да видят в лицето на  Великобритания един силен партньор. Великобритания се справя най-добре, когато помага в ръководенето на една силна Европа.

Междувременно в онлайн изданието си, под заглавие: "Какъвто и да е резултатът, британският вот нанася допълнителни щети на Европейския съюз" "Вашингтон Поуст" коментира:

Застъпниците на Брекзит вече имат една победа: европейски лидери казват, че надеждите им за по-обединен континент може би са поставени на пауза, след като една ожесточена кампания oсвети по-дълбоки проблеми за Алианса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!