Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските политици обсъждат бъдещето на Европа

Политическите сили на Франция обсъждат бъдещето на Европа след резултата от британския референдум, на среща, свикана от президента Франсоа Оланд.

"Изборът на Великобритания е болезнен и аз съжалявам дълбоко за него", заяви Оланд след резултатите от британския референдум. По думите на президента Европа има нужда от стряскане, за да спре разпадането си и опасността от екстремизъм и популизъм.

Вотът на британския народ е тежък тест за Европа. При тези обстоятелства тя трябва да покаже твърдостта и силата си, като предостави нужните отговори, за да се справи с икономическите и финансовите рискове от излизането на Обединеното кралство. Вече се прилагат мерки, в чиято ефективност аз съм уверен.

Оланд обеща, че Франция ще бъде носител на инициатива за промени в ЕС, насочени към същественото: сигурността и защитата, инвестициите за растежа и заетостта и демократичното управление. "Европа трябва да оставя на държавите това, което е в тяхна компетенция", добави той.

Преди срещата си в понеделник с германския канцлер Меркел, президентът ще събере лидерите на всички големи френски политически сили. Сред тях е и крайнодесният Национален фронт, който днес тържествува от победата на "Брекзит". Лидерката на националистите Марин льо Пен призова Франция да последва британския пример със собствен референдум за европейското си членство.

Днешният ден е радостен за всички патриоти, за всички, които обичат свободата. Не наблюдаваме смъртта на Европа, а разклащането на Европейския съюз. Това е и прераждането на нациите, които трябва да изградят помежду си един нов европейски проект, основан на сътрудничеството, зави льо Пен.

Според публикуваното днес проучване на "Одокса" 64% от французите искат да останат в ЕС, но само 1/4 от тях виждат надежда в Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!