Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия не се е месила в референдума на Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин, който е на посещение в узбекистанската столица Ташкент за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, коментира изхода от референдума във Великобритания. Русия не се е месила в референдума за излизане от ЕС, проведен вчера, подчерта Путин, като добави, че изборът е направен от британските граждани.

Изявленията на премиера Дейвид Камерън преди референдума, в които той говори за руската позиция, нямат и никога не са имали основания. Мисля, че това не е нищо повече от некоректен опит да повлияе на общественото мнение в своята страна.
Руският президент заяви, че Москва ще анализира последствията от вота и ще се опита да намали ефекта върху руската икономика:
Ще се опитаме да сведем до минимум някои негативни ефекти върху нашата икономика, произтичащи от това решение. Ще видим - ако сега засяга пазарите и валутите, тогава, разбира се, ще се отрази и на пазарните индекси и цените на нашите традиционни стоки. Аз обаче съм убеден, че това скоро ще бъде коригирано.

От своя страна, външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че не знае как "Брекзит"-ът ще повлияе върху ситуацията в ЕС.

Според председателя на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко, изходът от референдума във Великобритания е свидетелство за противоречията в Евросъюза. Матвиенко го сравни с "гръм от ясно небе" и добави, че след него много неща може да се изменят.

Председателят на парламентарната комисия по външна политика в Руската дума Алексей Пушков определи случилото се като  земетресение с дълготрайно измерение.

Заместник-министърът на енергетиката на Русия Алексей Текслер прогнозира, че изходът от британския референдум няма да повлияе на реализирането на газопровода „Северен поток 2“. Според него обаче "Брекзит" може да повлияе в краткосрочен план върху нивото на цените на петрола и газа, което може да се отрази и върху руската икономика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!