Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Великобритания и ЕС остават крайно необходими партньори на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След новината за изхода от референдума във Великобритания официален Вашингтон наблегна на запазването на исторически важните взаимоотношения между двете страни. В изявление, разпространено от Белия дом, президентът Барак Обама посочва:Народът на Обединеното кралство се произнесе и ние уважаваме тяхното решение. Специалните взаимоотношения между Съединените щати и Обединеното кралство са трайни и членството на страната в НАТО остава жизненоважен крайъгълен камък за американската международна политика, сигурност и икономика. Това може да се каже и за взаимоотношенията ни с Европейския съюз, който е постигнал толкова много за стабилността, икономическия растеж и разпространението на демократичните ценности и идеали по целия континент и извън неговите рамки".

Обама добавя, че Обединеното кралство и Европейският съюз остават крайно необходими партньори на САЩ, дори в момент, в който те започват преговаряне на своите продължаващи взаимоотношения.

По-рано пресслужбата на президента информира, че Обама ще разговаря с британския премиер Дейвид Камерън, но към момента все още не е ясно дали двамата са провели разговорa.

Междувременно, докато пазарите в САЩ оценяват последствията от британския референдум, в началото на търговията индексът "Дау Джоунс" отбеляза най-големия си срив от 10 месеца насам.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!