Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джъстин Трюдо: Канадската икономика е достатъчно стабилна след британския референдум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отзвукът от решението на британските гласоподаватели достигна и Канада, където канадският долар днес отбеляза спад от 1,5% на финансовите пазари. Въпреки това, премиерът Джъстин Трюдо обяви, че канадската икономика е достатъчно стабилна и диверсифицирана, за да издържи на несигурността на световните пазари след решението на британските граждани за излизане от ЕС.

"За инвеститорите речникът на страха вече включва и думата "Брекзит"" и "Кървава баня на финансовите пазари" - това са само две от заглавията на първите страници на канадските всекидневници след срива на британската лира с над 10% до 30-годишно дъно и повсеместните резултати на европейските и азиатските финансови пазари след обявяване на резултатите от британския референдум. В Канада националната валута отбеляза спад от 1,5% при отваряне на пазарите, като се очаква днес да достигне най-ниските си нива от шест години насам.

Финансови анализатори коментират, че Канада рискува да загуби значителен дял от прогнозирания икономическия ръст от 2,2% заради решението на Лондон. Това ще се дължи не толкова на търговията с Обединеното кралство, която се равнява на около 3% от канадската външна търговия, или около 16 милиарда долара, а на несигурността на пазарите и намаляване на очакваните инвестиции в световен план, включително и в Канада.

Канадският премиер Джъстин Трюдо, който беше сред световните политици, подкрепящи оставането на Лондон в Евросъюза, заяви, че Канада уважава избора на британците. Трюдо заяви още, че дълбоките исторически връзки и общи ценности са причина Канада да е естествен партньор както на Обединеното кралство, така и на ЕС. Това партньорство ще се запази и за в бъдеще, докато Лондон и Брюксел договарят новите си взаимоотношения, посочи още канадският премиер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!