Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск открито осъди арменския геноцид

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск, който е на посещение в Армения, открито осъди геноцида над арменците през 1915 г., извършен от Османската империя. Това стана по време на посещението на папата в мемориалния център в столицата Ереван, където той положи цветя пред загиналите един милион и петстотин хиляди арменци. По време на словото си папа Франциск използва за трагичните събития от 1915 г. арменския термин “МецЕгерн“, означаващ голямо злодеяние, допълвайки го с думата "геноцид" и добави, че това е била "първата от серията плачевни катастрофи, белязали миналия век". 

Прессекретарят на Ватикана отец Фредерико Ломбарди, коментира, че няма причини Светият отец да не използва тази дума в дадения случай. Реалността е такава,това е очевидно и никога Ватикана не е отричала това, подчерта той.

По време на няколкодневното си посещение в Армения папа Франциск посети и град Гюмри, намиращ в северозападната част на страната, където отслужи меса, а после с главата на Арменската апостолическа църква патриарх Карекин Втори отслужиха молитва за мир на земята.

По време на съветските години и атеизма Гюмри се превръща в символ на съпротивата срещу този период и в един от централните храмове, посветен на "Пресвета Богородица", православни и католици са можели да извършват своите църковни обреди пред  двата олтара. Гюмри е трагично известен с последствията от земетресението в града през 1988 година, по време на което загинаха хиляди хора. 

В Армения отделят сериозно място на посещението на главата на Римокатолическата църква в Задкавказието и изразяват задоволството си, че визитата не е в рамките на обиколка в региона, а специална в страната им. 

Наесен папа Франциск ще посети и Грузия и Азербайджан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!