Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания се надява на променени рамки в преговорите за Гибралтар след Брекзита




Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз ще промени рамките на преговорите й с, заяви испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, цитиран от ДПА и Ройтерс.  Бъдещите преговори ще се водят двустранно между Великобритания и Испания, посочи министърът. Испания ще се стреми към съвместен суверенитет за Гибралтар, каза той. По думите му след референдума се отварят нови възможности за Гибралтар, каквито отдавна не е имало. "Надявам формулата за съвместен суверенитет - с испанския флаг над Скалата - да е много по-близо от преди", каза Маргальо, цитиран от Ройтерс.  Малкият полуостров Гибралтар, наричан Скалата, е британска отвъдморска територия от 1713 г. и има над 30 000 жители. 95 процента от участвалите в референдума са гласували за оставане в ЕС, съобщи Асошиейтед прес. Гибралтар винаги е създавал напрежение в англо-испанските отношения.

 Полша ще предложи реформи, целящи да направят Европейския съюз силна общност от суверенни държави, каза днес полската министър-председателка Беата Шидло, след като Великобритания гласува за напускане на ЕС, предаде Ройтерс.  "Британският референдум е резултат от кризи", заяви Шидло на пресконференция. "Ние ще предложим реформиране на ЕС, за да направим съюза по-силен . . . Целта на Полша е да бъде изграден силен, единен ЕС от суверенни държави", заяви тя.  Лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински каза, че ЕС има нужда от нов договор. "Брекзитът е много лошо събитие, мястото на Полша е в ЕС", заяви той на пресконференция.
  Според президента Анджей Дуда Полша не обмисля възможността да напуска Европейския съюз, тъй като поляците са доволни от членството си в общността, посочва ТАСС.  "Поляците са доволни от членството си в ЕС", заяви Дуда в отговор на въпрос дали Полша може да последва примера на Великобритания, която гласува за излизане от общността.


Норвежкият премиер Ерна Сулберг заяви, че решението на британските избиратели да напуснат ЕС "ще даде тласък на крайните сили, желаещи в Европа да има по-малко сътрудничество", предаде Асошиейтед прес.
Това са "антиелитарни, антиглобалистки, евроскептични сили, които могат да са доста крайни", заяви Сулберг, чиято страна не членува в ЕС.
Богатата на петрол Норвегия е подписала споразумението с европейското икономическо пространство и има достъп  до единния европейски пазар. "Трябва да изградим Европа за хората, чрез хората, с хората", заяви в съседна Швеция премиерът Стефан Льовен.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!