Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: България, Румъния и Полша трябва да настояват за правата на сънародниците си във Великобритания

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Държави като България, Румъния и Полша, които имат големи общности във Великобритания, трябва да настояват за условия, гарантиращи правата на сънародниците им в Обединеното кралство след референдума за излизане от Европейския съюз. Това заяви в Благоевград Кристиан Вигенин, депутат от БСП и бивш външен министър. 

Ако неяснотата след референдума продължи, това ще има тежки последствия за ЕС, подчерта Вигенин, като не изключи промяна на ситуацията с оглед петицията с искане за отмяна на резултатите от Брекзит:
Ако има някаква опция , която може да остави Великобритания в Съюза, нека да бъде така, но нека тогава това да се решава бързо.

Доверието е ключов фактор в дебата за бъдещето на Европейския съюз и това налага пълна промяна в поведението и политиката  на европейските институции, посочи още бившият външен министър:
ЕС не може да бъде съюз на директиви, регламенти, инструкции, които идват от Брюксел. Ако ЕС загуби доверието на гражданите, то неговото съществуване, колкото и да е полезен, колкото и позитиви да има за страните-членки, не е възможно. 

В преговорите с Великобритания за излизането ѝ от ЕС  трябва да се реши какви ще бъдат правата на европейските граждани в  островната държава. Това е особено важно и за нашите сънародници, живеещи там, допълни Вигенин:

Тук бихме искали една по-активна позиция от българското правителство. Много е важно ние, заедно със страни като Румъния и Полша, които имат още по-големи общности там, заедно да поставим тези въпроси, заедно да изработим позиция, за да можем да защитим тези хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!