Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери: Няма достъп до единния пазар без свобода на движението

| обновено на 29.06.16 в 17:26
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания трябва да се съгласи със свободното движение на хора, ако иска да продължи да има достъп до пазара на ЕС след излизането си, обявиха 27-те правителствени ръководители след неформалната си среща в Брюксел. Позицията беше заявена, без да се знае още кога ще започнат преговорите за напускане на Обединеното кралство след референдума. Лидерите не обявиха други общи цели за бъдещето на съюза без британците, но се разбраха отново да се съберат 16-и септември в словашката столица Братислава.

Свободната търговия с Европа върви ръка за ръка с достъпа на европейски работници до трудовия пазар в Обединеното кралство, обясни председателят на Съвета Доналд Туск.

Лидерите ясно казаха, че достъпът до единния пазар включва приемане на всички 4 свободи, включително свободното движение на хора, каза Туск.

27-те признаха, че с излизането на Великобритания се създава нова ситуация в Европа заради недоволството на гражданите от работата на съюза. Те заявиха, че ще останат единни, но не обещаха никаква нова голяма реформа на европейския проект.

Общото виждане бе, че няма да има промени на договорите. Няма да се свиква конвент, нито ще се прави необмислено задълбочаване на Евросъюза, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Процесът на вече започнатите реформи ще бъде в тяхното ускоряване, а не тяхното изобретяване, допълни той.

Докато Лондон писмено не уведоми за желанието си за излизане, преговори няма да има и за британците важат всички европейски права и задължения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Дейвид Камерън

Дейвид Камерън очаква трудности в икономиката след вота за Брекзит

Великобритания е изправена пред сложни времена в икономиката след вота за напускане на Европейския съюз, заяви британският премиер Дейвид Камерън . Всички предупреждения бяха, че ако гласуваме да напуснем Европейския съюз, ще има трудности в..

публикувано на 29.06.16 в 15:08

Европа след Брекзита

Как ще се промени Европа след Брекзита и какви усилия ще бъдат необходими, за да продължи създаването на работни места и борбата с младежката безработица. Това са въпросите, които зададохме на лидера на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев . Решението за..

публикувано на 29.06.16 в 13:53

27 държавни лидери от ЕС започнаха неформално обсъждане за бъдещите си общи действия след Брекзит

27 държавни лидери от ЕС започнаха неформално обсъждане в Брюксел без участието на Великобритания за бъдещите си общи действия след референдума Сред обсъжданите въпроси са кой да преговаря от името на 27-те по условията за напускане на британците..

публикувано на 29.06.16 в 12:29