Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изводите и препоръките от независимия европейски анализ на българската прокуратура ще бъдат публични

Е.Захариева: Шест месеца са достатъчен срок за европейската мисия

| обновено на 30.06.16 в 18:26
Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Заради високия обществен интерес изводите и препоръките от независимия европейски анализ на българската прокуратура ще бъдат публични. Това е било договорено на среща в Брюксел на правосъдния министър Екатерина Захариева и заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който наблюдава работата на Службата за подкрепа на структурната реформа, съобщиха от екипа на Захариева.

Именно тази нова структура на Европейската комисия организира мисията на европейските прокурори, които от понеделник са в София и вече проведоха поредица от срещи. Действащите прокурори ще дойдат на още няколко подобни мисии, а до края годината трябва да изготвят независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратура.

Заради заложена клауза за конфиденциалност до този момент нито от прокуратурата, нито от правосъдното министерство даваха официална информация за заданието на евромисията и за междинните констатации. За отпадане на тази заложена поверителност настояха и Сотир Цацаров, и Екатерина Захариева. Днес това е станало, а от Министерството на правосъдието съобщават, че министър Захариева е получила уверенията на вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че мисията в прокуратурата има изцяло експертен и технически характер, целящ обективен и честен анализ. 

Екатерина Захариева е обсъдила хода на съдебната реформа и със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.
Шест месеца са достатъчен срок за европейската мисия за анализ на прокуратурата, каза в Брюксел министърът на правосъдието Екатерина Захариева. След срещи в Еврокомисията тя съобщи, че докладите и част от препоръките на европейските магистрати ще бъдат публикувани, преди да залегнат в следващия мониторингов доклад:

Считам, че шест месеца и високият професионализъм на прокурорите, които са в България, ще са достатъчни, за да направят анализите. Постигнахме съгласие, така, че да не пречим на мисията, но и да задоволим интереса на българското общество към анализите. Да се публикуват, когато са готови в края на годината. Резюме на самите доклади и изводите и препоръките в доклада
Министър Захариева е обсъдила правосъдната реформа у нас и с генералния и зам.генералния секретар Александър Италианер и Параскеви Мишу.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!