Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият бюджет на ЕС залага по-нисък дял на плащанията по европроекти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В бюджета на ЕС за 2017-та е заложен по-нисък прогнозен дял на плащанията по проекти от еврофондовете спрямо тази година. По този повод еврокомисар Кристалина Георгиева призова българските власти ускорят усвояването на парите по европейските програми.

Еврокомисията очаква да разплати с близо 11,5 милиарда евро по-малко фактури по фондовете за сближаване между по-слабите и по-силни икономики в съюза следващата година заради нисък темп на усвояване в страните-членки:

Аз съм в една странна позиция като комисар по бюджета - да се моля за сметки, които да можем да платим. За да не се получи в края на този период това, което преживяхме в края на миналия - натрупването на плащания, за които нямаме достатъчно финансиране, каза Георгиева.

По отношение на България тя допълни:

Има забавяне в усвояването и това нас много ни тревожи, така че моята молба към българските власти и всички останали е да работят за по-бързото реализиране на програмите.

Българският замместник-председател на Европейската комисия предлага общо бюджет на съюза от 134,9 милиарда евро за 2017-та. Повече средства ще има за плана за инвестиции и работни места както и за мерките по миграция. От 28-те правителства и Европейския парламент зависи одобрението на предложените суми.

Докладчикът в бюджетна парламентарна комисия -  германецът от социалистите Йенс Гайер изрази недоволство, че по плана "Юнкер" Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) не одобрява достатъчно проекти в по-бедните страни като България:

Основната идея бе да се намали безработицата, а сега виждаме че се финансират германски магистрали в страна с бюджетен излишък. Обещаха ни при селекцията на проекти да има географско разпределение. Бих искал ЕИБ да оказва повече техническа помощ на страни като България, където няма нито един одобрен проект по Фонда за стратегически инвестиции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!